Már nincs kényszer a hazai építőiparban

Minden alágazat bővült, ezzel négyezermilliárd forint felé került az építőipar teljesítménye, amely a GDP növekedéséhez körülbelül 1,1 százalékkal járul hozzá.

Magyar Nemzet
2020. 01. 04. 16:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A novemberi és a decemberi adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége már megbecsülte a szektor tavalyi eredményét. Számításaik szerint 2019-ben 25-27 százalékkal nőtt a hazai építőipar az előző évhez képest. Koji László elnök erről a köztévé és a Kossuth rádió közös műsorában beszélt tegnap, kiemelve: minden alágazat bővült, ezzel négyezermilliárd forint felé került az építőipar teljesítménye, amely a GDP növekedéséhez körülbelül 1,1 százalékkal járul hozzá. A szakember szerint az idén már nem lesz olyan mértékű növekedési kényszerben a terület, mint az elmúlt három évben volt, ezzel együtt 2020-ra további 5-6 százalékos bővüléssel számolnak.

A jövőről elmondta: remélhetőleg élénkülnek a lakásépítések és a -felújítások attól az intézkedéstől, amely szerint 2020-tól a kistelepülésen építkezők ötmillió forintig adó-visszatérítést kaphatnak. Vélekedése szerint ez az év második felétől ad majd megrendeléseket elsősorban a kis- és közepes cégeknek vidéken, mivel az eljárási szabályokat januárban még pontosítják. Ez a konstrukció – szavai szerint – nagy segítség lesz, ám a kérdés az, hogyan tudja kompenzálni azt, hogy január elsejétől az újonnan induló lakásoknál már 27 százalékos forgalmi adóval kell dolgoz­niuk és számlázniuk a cégeknek. Jelenleg 20-25 ezer körül lehet azon új lakóingatlanok száma, amelyeket még az ötszázalékos, kedvezményes áfával kezdtek el építeni és azzal is fejezhetnek be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.