Már több bank kínálja az NHP Hajrát

A Hajrá legfőbb célja a munkahelyek és a gazdaság versenyképességének megtartása, illetve erősítése.

Horváth Éva
2020. 04. 23. 11:36
null
Számos célra kérhető a hitel, akár egy másik kiváltására is Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb az OTP Bank csatlakozott ahhoz a körhöz, amely a Magyar Nemzeti Bank április elején bejelentett Növekedési hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukciójában a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak kínál finanszírozást. Az április 20-a óta elérhető 1500 milliárd forintnyi forrás legfőbb célja a munkahelyek és a gazdaság versenyképességének megtartása, illetve erősítése. A Hajrá kérhető beruházások finanszírozására, lízingre, forgóeszköz (szállító, készlet vagy akár munkabér) finanszírozására, hitelkiváltásra és cégfelvásárlás finanszírozására is.

A legfeljebb 2,5 százalékos kamattal kínált konstrukciók közül bármely vállalkozás fejlesztéseinek és beruházásainak – akár ingatlan vásárlásának – finanszírozásához nyújt segítséget az OTP Invest Vállalkozásfejlesztési Hitel (NHP Hajrá), amellyel maximum 250 millió forinthoz juthatnak a társaságok, húszéves futamidővel. Emellett a bank speciálisan a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokra szabott agrárfejlesztési hitelét is módosította, amely új lehetőségekkel érhető el mind beruházásra, mind termőföldvásárlásra. Előbbivel maximum hatvanmillió forint, utóbbival pedig legfeljebb 150 millió forint igényelhető. A vállalkozások készleteinek feltöltésére, alapanyagok beszerzésére vagy más működési költségek fedezésére kérhető az OTP Új forrás forgóeszközhitel, amelyet őstermelők és családi gazdálkodók is igényelhetnek. A felsorolt új konstrukciók a velük egyező céllal felvett hitelek kiváltására is felhasználhatók, azonban NHP-kölcsönt nem lehet kiváltani az NHP Hajrával.

Számos célra kérhető a hitel, akár egy másik kiváltására is
Fotó: Kurucz Árpád

A Budapest Bank az elsők között közölte, hogy elkezdték az NHP Hajrá közvetítését a vállalati ügyfeleknek, és kibővített kapacitásokkal, valamint a távoli aláírás bevezetésével támogatják a zökkenőmentes ügyintézést. A Takarékbank szinte ugyanakkor jelentette be, hogy piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban. Beruházási hitelt legfeljebb húszéves futamidővel, forgóeszközhitelt három évre vehetnek fel a vállalkozások, amelyek a kölcsönt akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is fordíthatják.

Az MKB Banknál ugyancsak hétfőn debütált az NHP Hajrá, ahogy a Gránit Banknál is. Ez utóbbinál külön jelezték, hogy számítógépen és mobilon is elérhető a hitel igénylését gyorsító, a hiteligénylés teljes folyamatát online csatornán lebonyolító szolgáltatás. A Raiffeisen Bank a távirati iroda kérdésére szintén azt ígérte, hogy a szerződéskötések és a folyósítások rövid időn belül elindulhatnak, a CIB Banknál pedig májusban lesz elérhető az új hitelkonstrukció. A CIB Bank addig is kedvező hitelfeltételekkel képes és hajlandó finanszírozni a magyarországi vállalkozásokat: tízmilliárd forint, bármikor emelhető kihelyezhető forrás áll rendelkezésre, amelyből a vállalkozások azokat a fejlesztéseket finanszírozhatják, amelyekre a koronavírus-járvány miatt kényszerülnek.

A K&H Bank szintén jelezte, hogy elérhetővé vált náluk is az NHP Hajrá. A társaság közölte, hogy aktívan részt kíván venni a gazdaság finanszírozásában. Az intézkedés a gyakorlatilag teljes közép és kisvállalati ügyfélkör, vagyis több mint 110 ezer vállalkozó ügyfél számára kínálhat majd kedvező kamatozású megoldást. Az 1500 milliárd forintos keretösszegből, fix kamatozású, legfeljebb 2,5 százalékos kamattal rendelkező beruházási és forgóeszközhitelt

igényelhetnek, akár a már meglévő hiteleik refinanszírozására is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.