Már százezren írták alá az agrárpetíciót

Négy hét alatt százezren írták alá azt a petíciót, amely megakadályozná, hogy a közös agrárpolitika forrásainak egy részét átcsoportosítsák. A kormány szerint az Európai Bizottság számottevően csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat, ami jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit.

Magyar Nemzet
2019. 03. 25. 9:27
null
A hagyományos állattartás már régóta az NGO-k célkeresztjében van, ami jó lehetőség a laboratóriumi hús piacnyeréséhez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerő-megtartó képességét – mondta tegnap az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. A távirati iroda beszámolója szerint Farkas Sándor azt mondta: már százezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az EB migrációs politikára fordítaná. Farkas Sándor szerint a százezer támogató azt jelenti, hogy a magyar gazdák és a termőföld védelmében indított kérelmet nemcsak a közvetlen érintettek, hanem a társadalom széles rétegei támogatják. Hozzátette: ez olyan háttér, amelyre oda kell figyelnie az EB-nek is.

A kormány – a gazdaképviseletek bevonásával – egyeztetést folytat más uniós tagországokkal. Erre azért is szükség van, mert a támogatások szűkítése mellett az EB olyan feltételeket támasztana, amelyek jelentős mértékben megnehezítenék a gazdák pénzhez jutását – hívta fel a figyelmet Farkas Sándor. Amennyiben megvalósulnának a brüsszeli tervek, a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jutna, ami a fejlesztés lehetőségét venné el a termelőktől. A támogatáscsökkentés azonban közvetve minden állampolgárt érintene, mivel várhatóan élelmiszerár-robbanással járna – szögezte le az államtitkár.

A társadalom széles rétegei kiállnak a magyar gazdák kérelme mellett
Fotó: Havran Zoltán

A százezredik támogató, Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, gazdálkodó kömlői gazdaságában, on­line írta alá a petíciót. Szécsi Zoltán azt mondta, hogy fiatal gazdálkodóként és korábbi élsportolóként nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak megfelelő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű élelmiszer kerülhessen az asztalokra. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI kérdésére kiemelte: a kormány a magyar gazdák mellett áll az agrártámogatások megvédésének ügyében.

– Egyértelművé kell tennünk: nem engedhetjük meg, hogy a magyar gazdák kárára átcsoportosítsanak forrásokat Brüsszelben. Ez a terv veszélyezteti az agrárgazdaságot, a benne dolgozók megélhetését, és az élelmiszerárak növekedését eredményezné. Minden magyar érdeke, hogy megvédjük az agrárgazdaságot, a gazdákat és a magyar termőföldet – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.