Marad a négy százalék feletti bővülés

Az uniós átlagot meghaladó növekedés, az államadósság csökkenése és 2023-ra a nullaszázalékos államháztartási hiányt tűzi ki célul a kormányzat tegnap bemutatott konvergenciaprogramja. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint még jócskán vannak növekedési tartalékok a gazdaságban, így a versenyképesség fokozása mellett a munkaerőpiacot is tovább vinné a teljes foglalkoztatottság irányába a kormányzat.

Rácz Gergő
2019. 05. 04. 8:31
null
A dolgozni vágyó nyugdíjasok is munkához juthatnak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabilan négy százalék feletti gazdasági bővüléssel számol a kormányzat a tegnap bemutatott, az Európai Bizottságnak eljuttatott legújabb konvergenciaprogramjában. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter újságíróknak elmondta, a dokumentum értelmében a tavalyi kimagasló, 4,9 százalékos GDP-bővülést követően idén és egészen 2023-ig a kormányzati terveknek megfelelően, az uniós átlagnál legalább két százalékponttal magasabb ütemmel nőhet a magyar gazdaság, ami szükséges is a kormányzat által kiemelten fontosnak tartott családtámogatási tervek megvalósításához.

Varga Mihály szerint a gazdasági kormányzat még bőven lát növekedési tartalékokat. Változatlanul magas beruházási rátával számolnak. Mint azt lapunk kérdésére elmondta, tavaly 8500 milliárd forint beruházás volt az országban, amit nagyjából fele-fele arányban tett ki az állami vagy közösségi, illetve a magántőke. Jelen állás szerint az arányok a jövőben is hasonlók maradnak, azzal együtt, hogy a kormány törekszik arra, hogy minél nagyobb arányban jelenjenek meg a magánberuházások a gazdaságban.

Ezeket az adórendszer átalakításával továbbra is ösztönzi a kormány. A pénzügyminiszter megjegyezte: a felmérések azt mutatják, hogy minden adott az újabb magánberuházások megvalósulásához, a Magyarországon működő cégek elégedettek a helyi lehetőségeikkel.

A dolgozni vágyó nyugdíjasok is munkához juthatnak
Fotó: Bach Máté

Ugyancsak jelentős növekedési többletet jelenthet a versenyképesség fokozása. Varga Mihály elmondása szerint a kormány elfogadta a több szervezet szakmai munkája és visszajelzései alapján készült versenyképességi stratégiát, aminek következetes végrehajtása önmagában 0,7 százalék többletet jelent a gazdasági növekedésben. Ezzel együtt a kormányzat még az eddigieken túl is tervez több olyan intézkedést, amelyek fokozzák a termelékenységet.

A pénzügyminiszter úgy vélekedik, hogy a feszített munkaerőpiac is rejt még tartalékokat. Ilyenek az inaktívak, az otthon lévő szülők, a dolgozni vágyó nyugdíjasok, illetve azok is, akik jelenleg közfoglalkoztatottak, de piaci alapon is munkához tudnának jutni. A hazai foglalkoztatási ráta közel van a hetven százalékhoz, a munkanélküliek aránya pedig az ötödik legalacsonyabb a tagállamok között. Az élénk kereslet miatt a hazai munkaerőpiac várhatóan tovább halad a teljes foglalkoztatottság felé. Ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta már jövőre is akár három százalék alá süllyedhet.

A hiánypálya megegyezik a korábban jelzettekkel, a GDP-arányos hiánycél idén 1,8, jövőre 1,5 százalék lesz, 2023-ra pedig elérhető a nullás egyenleg. A konvergenciaprogram szerint folytatódik az államadósság arányának további, fokozatos csökkentése is, így a kormányzati ciklus végére érdemben hatvan százalék alá kerülhet: 2023-ra 55,9 százalék a terv, vagyis kényelmesen teljesülnek az euró bevezetéséhez szükséges, úgynevezett maastrichti kritériumok. A Magyar Nemzet kérdésére Varga Mihály ezzel együtt hangsúlyozta, nem kerül ismét napirendre az eurózónához való csatlakozás, noha ennek különösebb akadálya már most sem lenne.

Elmondása szerint a kormányzat fő célkitűzése az ország gazdaságának megerősítése, és mivel egyelőre nem látszik egyértelműen az euró­zóna iránya, így Magyarországnak egyelőre nem áll szándékában bevezetni a közös fizetőeszközt.

Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: 2013 és 2018 között a magyar gazdaság több mint húsz százalékkal növekedett, ez közel kétszerese az uniós átlagnak. A versenyképességet szem előtt tartó növekedési politika az elkövetkezendő években az egyes mutatók kedvező alakulása mellett a gazdaság számos területére érdemi hatással lesz – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.