Más a helyzet az unióban és azon kívül

A szabályok közötti eligazodásban elsődlegesen az úti cél ad kapaszkodót – írja a NAV.

Magyar Nemzet
2020. 07. 15. 10:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a jelenlegi egészségügyi viszonyok között valaki utazásra készül, érdemes tisztában lennie azokkal a szabályokkal, amelyek azt határozzák meg, hogy egyes termékekből mennyit vihet magával a vakációra vágyó magánszemély. – A szabályok közötti eligazodásban elsődlegesen az úti cél ad kapaszkodót, ugyanis más-más szabályok érvényesek az Európai Unió határain belül, illetve azokon kívül – hívta fel a figyelmet összefoglalójában a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mint a hatóság tájékoztatójából kiderül, az úgynevezett jövedéki termékek, vagyis az alkohol, a cigaretta és az üzemanyag unión belüli szállításához nem szükséges engedély, de élnek bizonyos mennyiségi korlátozások. Magánszemély – nem gazdasági, üzleti célra – adómentesen csak a kereskedelmi mennyiségnél kevesebbet vihet magával. Kereskedelmi mennyiségnek pedig 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör és 90 liter bor, pezsgő számít. Üzemanyagból behozható és kivihető – a járművek és motorkerékpárok szabványos üzemanyagtartályaiban lévő mennyiségen felül – tíz liter, mégpedig kannában. Más a helyzet akkor, ha valaki az unión kívülről érkezik Magyarországra. Ekkor – amennyiben elmúlt 17 éves – vám- és adómentesen 200 szál cigarettát hozhat be repülőn, és 40 szálat, ha az illető autóval vagy hajóval érkezik. Más termékek légi úton 430 euró, egyéb módon érkezve 300 euró értékben hozhatók be, ezeket a kereteket betartva nem merül fel a vám és az adó megfizetésének kötelezettsége. Az értékhatár 15 év alatti utasoknál alacsonyabb, 150 euró.

Ha már az eurónál tartunk: figyelni kell a készpénzre is. Minden utas, aki az EU külső határait átlépi, és legalább tízezer eurónak – vagyis 3,5 millió forintnak – megfelelő összeg van nála, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. A szabály nemcsak készpénzre vonatkozik, hanem például értékpapírra, kötvényre, részvényre, utazási csekkre is. Az értékhatár ugyanúgy tízezer euró.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.