Másfélszeresére emelkedik a fogászati finanszírozás forrása

Több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak a fogorvosi ellátást vállalkozói formában végző szakemberek.

Magyar Nemzet
2021. 02. 06. 9:31
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak a fogorvosi ellátást vállalkozóként végző szakemberek idén. A kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az alkalmazottként foglalkoztatottak bére emelkedjen, hanem azon fogorvosok és szakdolgozóik is bértámogatásban részesüljenek, akik vállalkozási formában végzik munkájukat. A kormány döntése szerint a fogorvosi ellátás finanszírozása 68,7 milliárd forintra emelkedik, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca jelezte: a kormány kiemelt célja a fogászati ellátást végzők jelentős bértámogatása, valamint az, hogy a minél magasabb szintű ellátás érdekében ösztönözze a belépésre az alapellátó fogorvosokat is a praxisközösségbe. A fogorvosoknak lehetőségük nyílik az alapszintű, úgynevezett kollegiális praxisközösséghez való csatlakozásra, illetve a háziorvosokkal közösen emelt szintű praxisközösséget is alkothatnak. Akárcsak a háziorvosoknál, itt is ugyanazok az elvek érvényesülnek.

Az emelt szintű praxisközösséget vállalók százszázalékos, az alapformát választók 80 százalékos többletforráshoz jutnak. Ha nem vesznek részt praxisközösségben, 30 százalékos finanszírozást kapnak.

A számítási alap a heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatra és szakrendelésre vonatkozik, az ennél kevesebb óraszámmal működő szolgálatok időarányosan kevesebb bérkiegészítésben részesülnek. A támogatás – a háziorvosokhoz hasonlóan – a praxisközösséghez történő csatlakozás és a gyakorlati idő függvényében illeti meg a fogorvosokat. A szakdolgozók esetében a gyakorlati időt figyelembe véve a bértámogatás összege a 2020-as garantált bérminimum és a kormányrendeletben szereplő szakdolgozói bértábla szerint meghatározott összeg közötti különbség. Függetlenül attól, hogy az adott praxis csatlakozik-e a közösséghez.

Az egészségügyi szolgáltató a bértámogatást az orvos, valamint a szakdolgozó gyakorlati idejéhez igazodóan, a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó összegével együtt igényelheti meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Az első bértámogatást a NEAK az áprilisi utalványozással együtt folyósítja majd, 2021 januárjáig visszamenőleg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.