Másoknál kevésbé tépázta meg a vírus a hazai költségvetést

Jóllehet ismét nyolcvan százalék fölé nőtt a magyar államadósság GDP-hez viszonyított értéke, ez az arány messze elmarad az unió kilencven százalék fölötti értékétől. A pénzügyi tárca szerint a magyar gazdaság a nehézségek ellenére is ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál.

Magyar Nemzet
2021. 04. 01. 9:36
null
Győr, 2020. április 28. Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül, miután berakta a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány idején meghozott gazdaságvédelmi intézkedések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország államadósságának a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2020-ban mintegy 80,4 százalékponton teljesült – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett adatsorából. A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította a járvány elleni védekezéshez és a gazdaságvédelemhez szükséges forrásokat. A KSH mai adatai szerint a meghozott intézkedések következtében a központi költségvetés hiánya 8,1 százalék lett 2020-ban. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint mindezzel

a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál.

A PM a statisztikai hivatal ma reggel közzétett gyorsjelentésével kapcsolatban megjegyezte, hogy

a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, 2019-ben 65,5 százalékpontra mérséklődött a 2010-es nyolcvan százalék fölötti értékről.

Bár a koronavírus-járvány a magyar gazdaságot is súlyosan érintette,

a jelenlegi 80,4 százalékos államadósság messze elmarad az Európai Unió előreláthatólag kilencven százalék feletti átlagától.

Az államháztartási hiány tavaly a GDP 8,1 százalékát érte el, amely előreláthatólag megfelel az Európai Unió átlagának. A tárca hangsúlyozta, hogy a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedések forrásait maradéktalanul biztosította a költségvetés, így

az emberi életek védelmének és a gazdaságvédelemnek pénzügyi akadálya nem lehetett.

Mint írták, a tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett az egészségügyi célú eszközbeszerzések és infrastrukturális fejlesztések finanszírozását, ahogy az egészségügyi dolgozók egyszeri, ötszázezer forintos juttatását is.

A múlt évben

jelentős forrás jutott a családvédelmi akcióterv támogatására, a Modern városok program és a Magyar falu program beruházásaira is.

A koronavírus-járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindítása kiemelt fontossággal bír, ezért a 2021-es költségvetés is maradéktalanul biztosítani fogja a szükséges forrásokat. A 2021-es költségvetési törvény szükséges módosítási javaslatát a kormány a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé tárja – jelezte a pénzügyi tárca.

2006-ban nem volt válság, de nagyobb volt a hiány

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a költségvetés hiánya ugyan magasan, a GDP 8,1 százalékán alakult, ez azonban kedvezőbb a korábbi bejelentésekben szereplő, kilenc százalékos szintnél. – Tavaly a bevételek stagnáltak, tehát a hiány növekedését a kiadások emelkedése okozta. A bevételek adócsökkentések melletti változatlansága a körülményekhez képest kedvező makrogazdasági folyamatokat jelez – jegyezte meg az elemző, aki emlékeztetett, hogy

a 8,1 százalékos hiány nem számít rekordnak, korábban több olyan év volt (például 2002 vagy 2006), amikor a hiány GDP-arányosan nagyobb volt, annak ellenére, hogy ezekben az években válsághelyzet sem rontotta az egyenleget.

Regős Gábor szerint azt is látni kell, hogy az államadósság fenntarthatósága most sokkal kedvezőbb, 2010 óta jelentősen csökkent a devizaadósság és a külföldi kézben lévő adósság aránya. – A vírushelyzet elmúltával vissza kell térni a fegyelmezett költségvetési politikához, és a korábbinál dinamikusabb adósságcsökkentésre van szükség. Ez a gazdaság újraindulásával megszorítások nélkül megoldható, amit az is alátámaszt, hogy a tavalyi hiány az év végi költekezések miatt lett kiemelkedően magas, ezek elmaradása csökkentheti a hiányt – közölte.

A KSH gyorsjelentése szerint a GDP 8,1 százalékára, 3870 milliárd forintra nőtt a kormányzati szektor 2020. évi hiánya. Az egyenleg az előző évhez viszonyítva 2882 milliárd forinttal, GDP-arányosan hat százalékponttal lett rosszabb. Tavaly a kormányzati szektor bevétele 20 775 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 24 644 milliárd forinttal. A kiadások 2920 milliárd forinttal nőttek, amiből a kormányzati szektor egyéb kiadásai 2169 milliárd többletet jelentettek. Ez a növekmény elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések következménye.

(A borítóképen egy gyári dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül, miután berakta a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának a járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.