Maszkellenesség: megtagadnák a kiszolgálást a lengyel kereskedők

Úgy tűnik, nem magyar sajátosság, hanem európai jelenség a maszkviselés megtagadása: miközben hazánkban nő a feszültség a kereskedelemben amiatt, hogy sokan a kötelezettség ellenére sem húznak maszkot a vásárláshoz, Rómában tüntetést szerveztek az ellenzők, Lengyelországban pedig ugyancsak lépéskényszerben vannak a boltosok. Előrébb járnak: a lengyel vásárlók akár arra is számíthatnak, hogy az ottani kormány felhatalmazza a kereskedőket, hogy megtagadhatják a kiszolgálást, ha valaki maszk nélkül érkezik.

2020. 09. 06. 16:02
null
20200727 Székesfehérvár Festékbolt: felhívás a maszkviselésre a koronavírus-járvány miatt. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kereskedelmi szövetség azt kéri a kormánytól: jogszabályi úton tegye lehetővé, hogy a boltosok megtagadhassák a kiszolgálást a maszk nélkül érkezők és az üzletekben maszk nélkül vásárlók számára – közölte a Napi.hu a Business Insider Polska hírei alapján, amely rögzíti: az utóbbi időben tömegessé vált a maszkviselés megtagadása a lengyeleknél.

A felvetés meglehetősen határozott, hiszen ahogy nálunk, alapvetően a lengyel kereskedelemben sincsenek ilyen jogosultságai a vállalkozóknak, hiszen az emberek alapvető joga a vásárlás, a fogyasztási cikkekhez való korlátlan hozzájutás lehetősége.

Most azonban ismét

mindent felülír, még a kereskedők üzleti érdekeit is a koronavírus-járvány miatt fokozódó készültség

egész Európában, amelyben a magyar kormány számára is az első és legfontosabb szempont a lakosság egészségének megvédése.

Emellett azonban lényeges lenne az is, hogy a tavaszi első hullámmal szemben ezúttal már ne kelljen teljes egészében lebénulnia az országnak a nyitvatartás szűkítésével, a kereskedelmi egységekben tett időbeli látogatások meghatározásával, illetve kijárási korlátozásokkal és a sokak számára különösen megterhelő home office-szal és otthoni tanulással.

Ha újra ilyen lépésekre kényszerül a kormány

a lakosság felelőtlen viselkedése miatt, egyes területeken a munkahelyek jövője is újra elbizonytalanodhat

– lehet, hogy éppen azoké, akik most a leghangosabban tiltakoznak a maszkviselés ellen.

Kötelező a maszk használata a BKV, a Volánbusz, a MÁV járatain és a kiskereskedelmi üzletekben
Fotó: Kurucz Árpád

A lengyelországi gazdasági napilap szerint az ottani kereskedelmi ágazatnak már nemcsak egyes vásárlókkal van gondja a maszkviselés hiánya miatt, hanem

egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szervezett akciók, amikor az üzletekbe kifejezetten azzal a céllal megy be a vevők egy csoportja, hogy demonstrálja, nem tesz eleget a kötelező maszkviselésnek.

A maszkot elutasító emberek leginkább azzal érvelnek, hogy az elrendelt kötelezettség alkotmányellenes, mivel szerintük korlátozza az egyéni szabadságukat, míg az áruházláncok szerint provokációról van szó, mivel a védőeszköz viselése növeli a biztonságot az üzletekben.

Védőmaszkos járókelők Brüsszelben. Ez az új normalitás, de sokan ellenkeznek
MTI/EPA/Julien Warnand

A lengyel kereskedők a kormányhoz fordultak, és kérik, hogy a vezetés világos jogszabályokkal és támogatással segítse a helyzet tisztázását. A Lengyel Kereskedelmi Szövetség három változtatást javasol: a jogszabályok módosítását, kormányzati kampányt az emberek meggyőzésére, illetve a rendőrség vagy a tisztiorvosi szolgálat bevonását a viták kezelésébe.

A jogszabályi változtatás elég markáns lehet: azt kívánják elérni a vállalkozók, legyen hátterük ahhoz, hogy megtagadják a kiszolgálást a maszk nélkül vásárlóktól. Az is jó megoldás lenne a piaci szereplők szerint, ha a renitenseket egyáltalán nem engednék be a boltokba. Azt pedig visszautasítják, hogy vannak kivételek is, azaz olyanok, akik betegségük miatt a maszk használata alól felmentést kaphatnak.

Mintha összebeszéltek volna

Itthon is fokozódik a helyzet, a mindennapokban a legaktuálisabb vírustéma most a megelőzés enyhe eszközével kapcsolatos felemás helyzet, mivel ezen is múlik a folytatás. Miközben senki nem szeretné, hogy ennél szigorúbb korlátozások között kelljen átvészelni a második hullám levonulását és meredeken emelkedik a fertőzöttség az országban, tavasszal sokkal együttműködőbb volt a lakosság a közös védekezésben.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkokat helyeztek el egy kosárban egy londoni üzlet bejáratánál. A szabály megszegéséért 100 font (több mint 38 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak
MTI/AP/Frank Augstein

A hétvégén lapunknak azt jelezték az ágazati szereplők, hogy még mindig feltűnő a maszk nélkül érkezők aránya. Ezért a tömegközlekedéshez hasonlóan ők is kérni fogják a rendőrség közreműködését, mivel egyre nagyobb kockázatot jelent, hogy feltűnően sokan nem tesznek eleget a vásárláshoz kötött maszkviselési kötelezettségnek.

Rómában tüntettek is a maszkok miatt: szombaton a koronavírus-járványt tagadók szerveztek tiltakozó megmozdulást Róma történelmi központjában a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen. Több ezren voltak, és egyikük sem viselt maszkot – közölte az MTI.

Koronavírustesztre várakozó utasok a Róma melletti fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2020. augusztus 16-án. Olaszország kötelezővé tette a Horvátországból, Görögországból, Spanyolországból és Máltáról érkező utasok tesztelését
MTI/EPA/ANSA/Telenews

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.