Mától egyszerűbb e-kerékpárra támogatást igényelni

A támogatások mielőbbi utalása érdekében nem szükséges benyújtani – tehát megkötni sem – az adásvételi szerződést, így jelentősen rövidül az ügyintézési idő.

Magyar Nemzet
2021. 04. 06. 8:59
A man rides an electric bicycle, also known as an e-bike, in downtown Milan
A munkába járást könnyítené és a tömegközlekedés használatára nyújtott alternatív közlekedési formát támogatná a kormány Fotó: Stefano Rellandini Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folytatódik a Klíma- és természetvédelmi akcióterv elektromos kerékpárok vásárlását segítő pályázata. Április 6. és 9. között a korábbinál is egyszerűbb feltételekkel nyújthatók be a támogatási igények, a pályázat ötödik szakasza kedd reggel 8 órakor indult el – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, a kormány két év alatt összesen mintegy egymilliárd forintos kerettel támogatja az e-biciklik beszerzését.

A támogatás maximális mértéke a vételár fele,

  • a pedálszenzoros rásegítésű kerékpárok esetében legfeljebb kilencvenezer forint,
  • a nyomatékszenzoros kerékpárok vásárlásánál legfeljebb százötvenezer forint.
  • A pályázat részleteiről az IFKA honlapján lehet tájékozódni, a dokumentumokat ebben a fordulóban április 9-ig lehet benyújtani.

    A miniszterhelyettes hozzátette:

    a támogatások mielőbbi utalása érdekében idén tavasztól egyszerűsödött az elszámolások folyamata. Így már nem szükséges benyújtani – tehát megkötni sem – az adásvételi szerződést, a tapasztalatok alapján ez generálta a legtöbb hiánypótlást.

    Az ügyintézés ideje ezzel rövidül, és jelentősen gyorsítható a kifizetés. Az adminisztrációs terhek is csökkentek, mivel egyetlen dokumentumot, az engedményezési szerződést kell csak aláírni, ami minden szükséges adatot tartalmaz.

    Gyakran praktikusabb kerékpárra pattanni, mint a dugóban ülni
    Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

    A környezetkímélő kerékpározás általában is segíti az egészség megőrzését, de a járványhelyzetben még nyilvánvalóbb előnye, hogy elkerülhetővé teszi a felesleges személyes érintkezéseket. Ha pedig arra gondolunk, hogy a dugóban állva vagy éppen parkolóhelyet keresve mennyi időt pazarolhatunk el, határozottan kijelenthetjük, hogy az autózáshoz képest is sokszor praktikusabb biciklizni. Ha elektromos kerékpárt használunk, az minden helyzetben kellőképpen kényelmes is. Ezért döntöttünk úgy 2020 őszén, hogy a Klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik közlekedészöldítési elemeként

    tizenkét pályázati körben összesen egymilliárd forinttal támogatjuk az embereket az e-biciklik megvásárlásában – fejtette ki Schanda Tamás.

    Schanda Tamás emlékeztetett: a kormány több eszközzel is támogatja a kerékpárosokat. – Összesen 15 ezer kiépített vagy kijelölt kerékpárúttal tesszük biztonságosabbá és vonzóbbá a biciklizést az iskolába, munkába járók és a kirándulók, nyaralók számára is 2030-ig. Évről-évre egyre többen fedezik fel, hogy ezzel a közlekedési móddal nemcsak a környezetet kímélhetik, hanem az egészségükre is jobban vigyázhatnak. Az eredményes szemléletformálást segíti például a Kerékpárosbarát munkahely és kerékpárosbarát település program, vagy éppen a Bringázz a munkába! kezdeményezés – tette hozzá a miniszterhelyettes.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.