Matolcsy fenntartható lakáspolitikát szorgalmaz

Magyar Nemzet
2020. 01. 14. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiára és egy fenntartható lakás­piacot eredményező kormányzati szervezet kialakítására, valamint kormányzati és szakmai közmegegyezésre van szükség a sikeres lakáspolitikához.

Ez a terület ugyanis a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja, leszámítva az első Orbán-kormány időszakát – írta tegnap a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Novekedes.hu oldalon, amelyet az MTI is szemlézett. Matolcsy György kiemelte: a lakáspolitika átalakítása azért fontos, mert a 2020-as évtizedben Magyarországnak minden tartalékára szüksége lesz a felzárkózási ütem tartásához.

A jegybank elnöke felidézte, hogy az első Orbán-kormány idején, 2000. feb­ruár 1-jén indított Otthonteremtési programnak köszönhetően 2004-re 44 ezer új lakás épült, ezt a szintet azonban a lakásépítés azóta sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem tudta elérni. E programot aztán a 2002 után hatalomra került új kormány megszüntette, és a drámai következményekkel járó devizahitelezéssel helyettesítette.

Az új lakáspolitikai ciklus 2014-ben indult, a sikeres válságmenedzselésre, az eredményes költségvetési fordulatra, majd a svájci frankban felvett hitelek gyors kivezetésére építve – írta ­Matolcsy. Ám a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. Kiemelve, hogy 2014 óta országosan 104 százalékkal, Budapesten 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.