Matolcsy György: Az új kihívásokra a jegybankoknak is meg kell találniuk a válaszokat

Az új világrendben a két pólust az Egyesült Államok és Kína jelenti, a régiók és a megacityk szerepe erősödik majd – emelte ki egy konferencián az MNB elnöke.

Forrás: MTI2019. 12. 05. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB elnöke kiemelte: az új világrendben a két pólust az Egyesült Államok és Kína jelenti, a régiók és – a 10 milliónál több lakost számláló agglomerációk – a megavárosok szerepe erősödik majd. Hozzátette, hogy az elmúlt években Ázsia szerepe nagymértékben felértékelődött, ehhez jelentősen hozzájárult Dél-Korea megerősödése, vállalatainak tevékenysége.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az ismét kétpólusúvá váló világban, amelyben az Egyesült Államok mellett Kína játssza a vezető szerepet a globális gazdasági, technológiai versenyben, új hatalmi egyensúly alakul ki. Az MNB elnöke a globális pénzpiaci kihívások között említette a fintech cégek megjelenését, térnyerését, hozzátéve, a fintech cégek fellépésére a hagyományos pénzintézeteknek is reagálniuk kell.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az elmúlt harminc év alatt, a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Dél-Korea és Magyarország jelentős fejlődésen ment keresztül. Magyarország a rendszerváltás után piacgazdaságra tért át, az elmúlt tíz évben a gazdaság jelentősen bővült, Dél-Korea ezalatt Kelet-Ázsia egyik legerősebb gazdaságát építette ki.

Magyar Levente emlékeztetett: az idén Dél-Korea lett a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, a dél-koreai társaságok mintegy 409 milliárd forintot fektettek be az országban október végéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.