Matolcsy György: Már nincs ortodox közgazdaság

„Az új közgazdaságban megváltozik az állam szerepe” – írta Matolcsy György jegybankelnök.

Forrás: MTI2021. 04. 06. 15:07
null
BÉT, Budapest Érték Tőzsde, Matolcsy György, MNB , Magyar nemzeti Bank, Rákossy Balázs - kanapén ül - lila nyakkendős szemüveges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Már nincs kőbe vésett, ortodox közgazdaság, mert az állandó változásban van, így mindig unortodox” – írta Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon megjelent írásában, amely egyben a második része a fenntartható felzárkózásról szóló okfejtésnek. Kiemelte, hogy az új közgazdaság hálózatos, platformjellegű, mint a gazdaság és a társadalom, nem örök törvényekre épül (például láthatatlan kéz, önszabályozó piac, infláció és béremelkedés), hanem gyorsan változó tudáshálózatokra és platformokra.

A jegybankelnök megjegyezte, hogy a közgazdasági összefüggések egyre gyorsabban változnak, ezért egyre több területen és egyre több változás mérése szükséges, a ma használt mérőszámok mellett és helyett újakra van szükség. „Az új iránytű a hosszú távú fenntarthatóság, ahol az egyensúlyi növekedés mindkét részét – az egyensúlyt és a növekedést is – a mainál szélesebb körben, gyorsabban és megbízhatóbban kell mérni” – fejtette ki.

Rámutatott: az új közgazdaságban megváltozik az állam szerepe. Az államok – külön-külön és együtt – rendelkeznek csak azzal a képességgel, hogy gyorsítsák a hosszú távú, fenntartható működésre való átállást. Ezt kétirányú, egymást erősítő működéssel érhetik el: a tudás forradalmának gyorsításával és a gazdaság fenntartható irányba terelésével.

Arra is kitért, hogy a digitális átállás és a zöld átmenet, az oktatás és az egészségipar, a családok és a közösségek, valamint a közvagyon és a kulturális vagyon megóvása és megerősítése kerül az állami működés középpontjába.

„A fenntarthatóság az emberi civilizációról szól, ezért a fenntartható közgazdaság középpontjába az emberi kapcsolatok kerülnek” – zárta gondolatsorát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.