Matolcsy György: 2030-ig újabb tíz helyen lehetünk világelsők

Matolcsy György jegybank elnök szerint Budapest 4 milliós regionális központtá nőhet, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós gazdasági térséggé válhat, a négy visegrádi ország pedig hatra bővülhet 2030-ra.

Forrás: NÖVEKEDÉS.HU2019. 06. 05. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György a növekedés.hu oldalon közzétett írásában felteszi a kérdést, hogy miért is ne lehetnénk világelsők 2030-ra az alábbi témakörökben:

  • Miért is ne lennénk képesek a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot? Sok minden kell hozzá, mégsem olyan nehéz. Ha évente mostantól „csak” 1500 gyermekkel több születik, minden évben az előző évhez képest, akkor 2030-ra elérjük a 110 ezres születésszámot, a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-es termékenységet.
  • Képesek vagyunk elérni a fordulatot a felsőoktatásban, aminek révén legalább 1 magyar egyetem kerülhet be a világranglista az első száz helyezettje közé, 2 egyetem a második száz és 3 egyetem a harmadik 100 közé. Minden magyar felsőoktatási intézmény kettős diplomát ad, angolul is képez, fúziós, kutat, külföldi diákot fogad és üzleti park veszi körül a zöld campusokat.
  • A világelsőségig repítene minket az egészségügy sikeres fordulata. A négy kitűnő Orvostudományi Egyetem bázisán a Minnesotában működő Mayo Clinic magyar rokonait lehetne felépíteni, Budapestet Global Health City rangra emelni, az állami és magán egészségügyet közös forgatókönyv szerint fejleszteni.
  • Aranyat érne, ha Nyugat-Európát megelőzve végrehajtanánk a gazdaság, a társadalom és az állam teljes digitális átállását. Ma nem csak az lehet erős, aki nagy, az is, aki a gyors, holnap már csak az, aki gyors. Minden digitális lesz, mert ez gyors, egyszerű, és végtelen erőforráson alapul.
  • Világelsők lehetünk, ha egyszerre hallgatunk a szívünkre és az eszünkre: számoljuk hát fel a szegénységet Magyarországon 2030-ra! Kezdjük a 300 legszegényebb kistelepüléssel és a nagyvárosok szegényfoltjaival, majd ne hagyjuk abba.
  • Építsünk 3 régi/új geo-struktúrát: Budapest 4 milliós regionális központtá nőhet, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós gazdasági térséggé válhat, a négy visegrádi ország hatra bővülhet, mivel Szlovénia és Horvátország is társulhat 2030-ra. Ez így együtt aranyat hozhat, közösen minden résztvevőnek.
  • Az újra integrálódó Eurázsiai Kontinens Kína és Nyugat-Európa között igényli az új csomópontokat. Budapest egy későbbi laza Kelet-Európai Államszövetség déli fővárosa lehet, sok aranyat érő értékkel.
  • Zárkózzunk fel Ausztriához 2030-ra az egy főre eső fejlettség, életszínvonal és életminőség terén, miközben megfelezzük a GDP/GNI rést: történelmi elsőséget érne.
  • Emeljük kétszeresére az életminőség összes mutatóját, különösen a Boldogság Indexet és a Human Development Indexet.
  • Vegyük észre, hogy a lehetőség mindezek elérésére a kezünkben van: az MNB 330 pontos Versenyképességi Programja egy kulcscsomó, ami egy csomó rozsdás zárat nyit. Képesek vagyunk mind a 10 aranyat érő érték megszerzésére, mert a korábbi évtizedben már szereztünk 10 ilyen aranyat.
  • A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke

    A cikk teljes tartalma IDE KATTINTVA érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.