Még egy évig olcsóbban épülhetnek lakások

Nemcsak a kedvezményes lakásáfa és más családtámogatások, hanem az újabb egy évvel elhalasztott szigorú energetikai követelmények is jelentős élénkülést hozhatnak a lakásépítésekben. Utóbbinak köszönhetően olcsóbban megépülhet sok, jelenleg tervezés vagy kivitelezés alatt álló lakóingatlan.

2021. 03. 15. 7:23
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További egy évvel kitolták a szigorúbb előírásokat az új lakóépületek esetében: az úgynevezett közel nulla energiaigénynek e szerint csak 2022. június 30-ától kell megfelelni. Az eredeti rendelet szerint már idén január 1-jétől csak az a lakás kaphatott volna használatba vételi engedélyt, amely megfelel e követelményeknek.

A járványhelyzet miatt azonban először 2021. június 30-ára, majd most 2022. június 30-ára módosították a határidőt.

Arra számítani lehetett, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa 2021-től történő újbóli bevezetése lendületet ad a piacnak. A lakásépítéseknek azonban további támaszt adhat a rendeletmódosítás is. Ennek köszönhetően a családi házak egy része akár olcsóbban megépülhet az új határidőig, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolhat – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a koronavírus-járvány rövid távon ugyan még bizonytalanságokat okozhat a lakáspiacon, de a lakásépítésekben komoly élénkülésre lehet számítani.

A kínálat bővülése mellett a kereslet élénkülése is jelentős. A hirdetési oldal elemzése szerint az idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új lakóingatlanokra mint egy évvel korábban. A kereslet felfutása leginkább a családi vagy iker- és sorházak iránti érdeklődésnek köszönhető –

2021 az első olyan év, amikor nagyobb az érdeklődés az új házakra, mint az új építésű társasházi lakásokra.

Balogh László kiemelte, hogy a családi házak kedveltségéhez nagyban hozzájárulnak az év elején bevezetett újabb családtámogatások és a koronavírus-járvány miatti karanténhatás is. – Az új lakás, ház vásárlását tervezők közül egyre többen szeretnének kertet vagy udvart is az új otthonukhoz – jegyezte meg a szakértő.

Épülő családi ház. Már nem az új társasházi lakások a keresettebbek
Fotó: Kurucz Árpád

Az újlakás-piac a következő néhány évben élénk maradhat, mivel a 2022 végéig építési engedélyt kapó lakásokat 2026 végéig lehet a kedvezményes áfával értékesíteni. Balogh László szerint az otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy a 2020-as évek közepére évente akár 30-35 ezer új lakás is megépülhet.

Az Építésijog.hu ugyanakkor kiemelte, hogy lakóépület bővítésénél januártól már kötelező betartani a szigorúbb energetikai követelményeket.

Ezek az előírások azonban megengedőbbek, mint a közel nulla energiaigényű épületéi.

A kivétel ráadásul nem érinti a hatóságok használatára szánt vagy hatóságok tulajdonában álló új épületeket. Mint a cikk rámutatott, ezek az épületek már 2019. január 1-je óta csak a közel nulla energiaigénynek megfelelő kialakítással kaphatnak használatbavételi engedélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.