Meg kell akadályozni, hogy leálljon a magyar gazdaság + videó

Szijjártó Péter kifejtette, most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 09. 02. 12:22
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány második hullámában a magyar gazdaság korábban látott részleges leállását kell megakadályozni, és ehhez az egyik legjobb eszköz a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések sorozata – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, ahol átadta a Tecnica Ungheria Kft. beruházástámogatási okiratát.

Szijjártó Péter kifejtette, most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások, amelyekkel azt szeretné megakadályozni a kormány, hogy a vírust Magyarországra behurcolják és az további veszélyt jelentsen a magyar emberek életére, egészségére és munkahelyeire.

Most a gazdasági védekezés időszakát éljük, és látva a magyar gazdaság és a vállalatok életerejét, ezt is meg fogjuk nyerni, csakúgy mint az egészségügyi védekezés első fázisát – fogalmazott a miniszter.

A gazdaság és a munkahelyek megvédéséhez a hazai vállalatokra is szükség van, ezért a kabinet minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóik munkahelyeinek megvédésére érdekében beruházásokat indítottak el. Ilyen jellegű fejlesztést 806 hazai cég kötelezte el magát 377 milliárd forint értékben, közülük 673 kapott összesen 151 milliárd forint támogatást – tette hozzá.

Jelezte, a gazdaság életerejét jól mutatja, hogy a keretösszegből fennmaradt 18 milliárd forintra rövid idő alatt 98 magyar vállalat jelentett be 47 milliárd forintnyi támogatási igényt.

„Mindez azt mutatja, hogy az elmúlt tíz esztendő kőkemény munkája nem volt hiábavaló, a magyar gazdaság Európa egyik legéleterősebb gazdaságává vált” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A sícipőket gyártó, olasz tulajdonú társaság 310 millió forint értékű beruházására utalva a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a cég új termelőegységének létrehozásához, illetve a munkahelyek megvédéséhez 154 millió forint támogatást adott a kormány. A technológiai beruházással a tervek szerint évente egymillió sícipőt gyárthatnak a nagykállói gyárban – tette hozzá.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kitérve elmondta, a térségben tíz év alatt húsz százalékról nyolc százalékra csökkent a munkanélküliség, az ipari termelés viszont a két és félszeresére emelkedett. Harminchét megyei vállalat jelentett be beruházási szándékot 18 milliárd forint értékben, a kilencmilliárdos kormányzati támogatás segítségével 6420 munkahelyet védenek meg – sorolta Szijjártó Péter.

Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, a hatvan éve létrehozott cégcsoport nagykállói gyára látja el a világot Nordica sícipőkkel. Az üzem 350 munkavállalót foglalkoztat, a beszállítói körrel együtt majdnem 800 embernek adnak munkát többségében Magyarországon, valamint Ukrajnában és Romániában.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, 2010 óta 9 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett Nagykállóba.

A Tecnica-cégcsoport tíz országban tizenkilenc gyárat működtet. A hazai leányvállalat nagyrészt exportra gyárt, a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben 52 milliárd 248 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliárd 499 millió forint adózott eredményt realizált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.