Még mindig egy lépéssel előrébb járnak a kiberbűnözők

A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen.

Horváth Éva
2019. 03. 25. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen – derül ki az Europ Assistance kilenc ország, többek között a magyarországi helyzetet is vizsgáló friss felméréséből. Érdekes ellentét ugyanakkor, hogy a magyar, cseh, román, olasz, francia, spanyol, svájci, osztrák, illetve amerikai felhasználók esetében átlagosan a válaszadók 31 százaléka érzi úgy, hogy ki van téve számítógépes támadásoknak, ám nem sokat tesz saját digitális védelme érdekében.

A számítógépes vírusok okozta, úgynevezett kiberkockázatok viszonylag már közismertek, de van még hová fejlődnünk. Például a számítógép-használók 88 százalékának mára már van vírusirtó programja, ugyanakkor a tabletet használók körében ez az arány csak 52, az okostelefonok tulajdonosai körében pedig csupán ötvenszázalékos. Ennek főként az az oka a kutatás szerint, hogy kevésbé vagyunk tisztában az adatlopásokkal és az adathalászattal kapcsolatos veszélyek típusaival.

A kutatás súlyos biztonsági problémákra is ráirányítja a figyelmet. Az Egyesült Államokban és Dél-Európában harminc százalék fölött van azon felhasználók aránya, akik megfelelő gyakorisággal módosítják a belépési jelszavakat, illetve digitális hitelesítő adatai­kat az interneten, de például Magyarországon, Csehországban vagy Romániában a biztonsági okokból megfelelően eljáró netezők tábora nem éri el a húsz százalékot sem.

– A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a gyerekek és az idősek fokozottan ki vannak téve ezeknek a kockázatoknak – jelezte az Europ Assistance Magyarországért is felelős régiós vezetője. Kalmár László szerint a védelemmel kapcsolatos tudatosság lassan növekszik, és ez hazánkra is igaz. Ehhez hozzájárulnak azok a nyilvánosságra került visszaélések, amelyekre az elmúlt hetekben több példa is akadt Magyarországon, sokaknak ez befolyásolja a hozzáállását.

Drága mulatság

Az ESET IT-biztonsági szakembereinek elemzése szerint, amíg 2015-ben háromezermilliárd dollár kiadást jelentett világszerte, 2021-ben már hatezermilliárd dollárra emelkednek a kiberbűnözés miatti kiadások. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értik, amiben például egy zsarolóvírus esetében nemcsak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, a számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.