Még mindig sok a késedelmes fizetés

Magyar Nemzet
2019. 11. 14. 14:30

Hiába javult az elmúlt egy-két évben a vállalkozások fizetési morálja, még mindig komoly probléma a cégek közötti tartozás: a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatai szerint évente több mint hatvanezer esetben indítanak cégek fizetési meghagyásos eljárást egy másik vállalkozással szemben késedelmes fizetés vagy nemteljesítés miatt. A késedelmes teljesítések jelentős része ugyanakkor megelőzhető lenne, ha a vállalkozások közjegyzői okiratban szerződnének egymás között.

Friss felmérések szerint tavaly és az idei első félévben is nőtt a fizetési fegyelem: a számlák mintegy háromnegyedét határidőre kifizetik. Ugyanakkor az időn túli fizetéseknél az átlagos késés mértéke nőtt, és néhány százalékban egyáltalán nem egyenlítik ki a követeléseket. Elsősorban továbbra is a körbetartozás miatt késnek a cégek a kifizetéssel, de sok esetben a csőd vagy a beszállítói hitelezés okoz problémát. A cégek által más vállalkozással szemben indított fizetési meghagyásos eljárások száma sem csökken, évente 61-62 ezer. (Fizetési meghagyást bárki indíthat, akinek lejárt pénzkövetelése van, nem szükséges hozzá még bizonyítékok csatolása sem. Sőt, a hárommillió forint alatti tartozások esetén a fizetési meghagyás az egyedüli megoldás arra, hogy a jogosult bírósági eljárás nélkül, gyorsan hozzájuthasson a követeléséhez.)

Tavaly az eljárások 94 százaléka három hónap alatt jogerőre emelkedett, azaz sikerrel végződött. Ha viszont a kötelezett vitatja a követelést, az ügy a bíróságon folytatódhat. 2018-ban a fizetési meghagyások mindössze 5,7 százalékából lett per amiatt, hogy a fizetésre kötelezettek részben vagy egészben nem ismerték el a tartozásukat. Fizetési meghagyásos eljárást egy uniós rendelet alapján ráadásul az Európai Unióban működő cégek ellen is lehet indítani. Az ilyen eljárások száma is nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest, összesen 771 esetben kezdeményeztek Magyarországról európai fizetési meghagyásos eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.