Még most is sokan spórolnak az utasbiztosításon

Mostanra mindenki elmondhatja: az idei nyár mást hozott számára, mint a korábbiak. Egyebek mellett a szokásos éves nyaralás tekintetében, amelynek alakulását a főszezonban is leginkább az egészségbiztonság határozza meg.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmérésekből folyamatosan követni lehet, hogy a Covid–19 elterjedésének évében miként igazodik a magyarok utazási kedve az aktuális helyzethez. Legutóbb az Allianz Hungária közölte az elmúlt hónapokat vizsgáló kutatásának eredményeit, amelyből kiderül, hogy 2020-ban a legtöbben a belföldi turizmust részesítik előnyben.

Megszokott a tengerparti nyaralás, de ma már többen meggondolják, hogy elinduljanak-e a sós víz és a homokos part kedvéért

Előnyben a rugalmas tervezés

Minden bizonnyal ezek a szokások is megváltoznak az alapjaiban átalakuló globális idegenforgalomban. Itthon például az is befolyásoló tényező lehet, hogy rengetegen hoppon maradtak az év elején, mivel az időközben elhatalmasodó koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak lemondani a már korábban befizetett utazásukról.

Sokan nem is a vírushelyzettől való félelmük miatt döntöttek így, hanem a járvány okozta anyagi helyzetük miatt mondtak le a megszokott időtöltésről – mutat rá a felmérés. Idén a nagy többség legfeljebb a Balatonig utazik, de azért akad egy szűkebb réteg, akik úgy nyilatkoztak, hogy megkeresik a legtávolabbi pontot, ahova el lehet jutni az idén, és már indulnak is. Ez azonban gyakran csak gondolati szinten marad, mivel a felmérés szerint az ilyen tervekkel kacérkodók számára is a biztonság az első, főleg ha családjuk egészségéről van szó.

Legyűrte az autó a buszt és a vonatot

Az utazni vágyó magyarok a busszal vagy a vonattal szemben leginkább az autót preferálják ezen a nyáron, mely nemcsak nagyobb garanciát jelent egészségük megőrzése szempontjából, de a nyaralás során is több rugalmasságot biztosít számukra.

Az óvatosság erősen érezhető a nyári döntésekben, amit a légi közlekedés alaposan elszenved: a főszezonban és az azt megelőző hetekben minden egyéb utazástípushoz képest a legkevesebben repülőre mernek felszállni.

Hasznos vagy pénzkidobás?

Ha megtörténik a baj, akkor egyértelműen az előbbi, míg észrevehető, hogy a szerencsésen megjárt utazások után egyre magabiztosabb a turista. A felmérések szerint ebben az évben különösen fontos lett, hogy – főként a határt átlépve – legyen mihez, kihez nyúlni, ha kutyaszorítóba kerül az utazó.

Biztató, hogy egyre tudatosabbak a magyar turisták: az Allianz válaszadói például nyolcvan százalékban megfontoltnak, tájékozottságra törekvőnek tartják magukat, ennek egyik fokmérője például az, hogy szívesen fordítanak pénzt arra, hogy a váratlan helyzetekben is biztonságban legyenek. A rendszeresen útra kelők jelentős részének azonban a járványhelyzet hatására sem változott meg a véleménye az utasbiztosításokról, ami pedig anyagi szempontból a legmegnyugtatóbb megoldás a poggyászkártól a kórházi kezelésig.

– Az év első felében visszaesett a szerződéskötések száma, főként a világjárvánnyal kapcsolatos szabályozások, az országhatárok ideiglenes lezárása és az utazási kedv általános csökkenése miatt – mondta a kutatásról Móri Anikó, az Allianz Hungária termékmenedzsere. – Tudjuk, hogy most kiemelten fontos az emberek számára, hogy a biztosító vírusfertőzés esetén térítse a felmerülő költségeket, ami egy külföldi tartózkodás esetén jelentős összeget jelenthet – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.