Még nem kapkodják a biztonságos hiteleket

Horváth Éva
2019. 09. 18. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben küldték ki a bankok a hitelek rögzítéséről szóló első leveleket több tízezer adósnak. A több mint 160 ezer ügyfél megkeresésének apropóját az adja, hogy a Magyar Nemzeti Bank tart a lakossági hitelállomány nagyjából hatvan százalékát adó, változó kamatozású kölcsönökből származó kamatkockázattól.

Félő, hogy a gazdasági helyzet változása esetén az emelkedő kamatok miatt ezen hitelek törlesztőrészlete is drasztikusan megnő, amit nem bírnak majd el a háztartások. Idén a legalább 15 éves futamidővel rendelkező ügyfélkört értesítik két ütemben.

Az ügyfelek egy egyszerű szerződésmódosítással tudnak a biztonságosabb, többségében öt- vagy tízéves kamatperiódusú hitelre váltani a korábbi akár három vagy hat hónapos, illetve egyéves kamatperiódusról.

A Bank360 szerint ez hatalmas előny, hiszen ha valaki le akarja cserélni a kölcsönét, ugyanúgy szükség van egy hitelbírálatra, ami jelzáloghitel esetében hosszadalmas és akár több százezer forintba is kerülhet. A pénzügyi portál ugyanakkor úgy értesült a bankoktól: hiába a nagyvonalú ajánlat a kamatrögzítésre, alig akadt olyan ügyfél, aki élt volna a lehetőséggel.

Kétségtelen, hogy a biztonságnak ára van. A fix kamatozású hitelek kezdetben drágábbak, nagyobb hitelösszegnél akár tízezrekkel is magasabb lehet a törlesztőrészlet – hívta fel a figyelmet a Bank360 szakértője. Veres Patrik ugyanakkor jelezte: most hiper­olcsó szinten tudják az ügyfelek rögzíteni a kamatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.