Még tovább húzódhat a banki adategyeztetés

Rácz Gergő
2019. 06. 25. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti halasztást akár újabb két hónappal kitolná a pénzpiaci adategyeztetéshez a parlament törvényalkotási bizottsága által egyhangúlag elfogadott kormánypárti módosító javaslat. A pénzügyminiszter előterjesztését házszabálytól eltérve tárgyalják, így arról már ma határozatot hozhatnak.

A határidő néhány nap alatt megváltozott, az elmúlt pénteken ugyanis a várakozásoknak megfelelően Varga Mihály pénzügyminiszter azt javasolta, hogy ne június 26-a, hanem augusz­tus 31-e legyen a végső határidő, ameddig a bankok, biztosítók ügyfeleiknél a meglévő adathiányosságokat pótolhatják. A módosítást kezdeményező Magyar Bankszövetség szeptember 30-át javasolta záró dátumnak.

A pénzmosás elleni törvény 2017. június 26-án lépett hatályba Magyarországon, és a már meglévő ügyfélkör esetében kétéves átmeneti időszakot biztosított az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak. Ez a folyamat nem haladt megfelelő ütemben, így alig tíz munkanappal az eredeti határidő lejárta előtt is nagyjából kétmillió olyan számláról lehetett tudni, amelyeket a vonatkozó szabályok értelmében zárolni kell a majdani hiánypótlásig.

Úgy tudjuk, a kormányzat kifogásolta a bankszövetségnél, hogy későn és nem megfelelően értesítette az ügyfeleit, így a pénteken benyújtott javaslat alapján újabb kísérletet kell tenni néhány napon belül az érintett számlatulajdonosok értesítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.