Megduplázta a felújítási hiteleket a babaváró kölcsön

A koronavírus-járvány is közrejátszott abban, hogy óvatos lett a lakosság, de fontos volt a babaváró hitel színre lépése.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 20:32
null
Adorable young toddler in the bathroom having a bath
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően átrendezte a lakásfelújítási piacot a babaváró hitel megjelenése. A GKI legújabb elemzése szerint a kifejezetten lakásfelújításra és -korszerűsítésre felvett kereskedelmi banki hitelek darabszáma és összege is fokozatos emelkedést mutatott 2015 és 2018 között, a tavalyi azonban felemás év volt: a darabszám húsz százalékkal csökkent, ám a kihelyezett összeg 13 százalékkal nőtt. Idén az első félévben mindkét szempontból érezhető visszaesés következett be éves alapon – hívja fel a figyelmet az elemzés.

Érdemes volt számolgatni, a babaváró hitel sokaknál áthidalta a felújítással járó anyagi gondokat Fotó: Bach Máté

Nyilván a koronavírus-járvány is közrejátszott abban, hogy óvatos lett a lakosság, de volt egy fontosabb tényező is: a babaváró hitel színre lépése. Ennek keretében a tavalyi második és az idei első félévben a bankok mintegy 770 milliárd forintot helyeztek ki.

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint a hitelfelvevők 41 százaléka lakásfelújítási és -berendezési célra költi a megkapott összeget, ami a GKI becslése szerint a teljes kihelyezett hitelállomány 10-15 százalékát, mintegy százmilliárd forintot tehet ki. Ha feltesszük, hogy ezen összeg felét lakásfelújításra és -korszerűsítésre költik, úgy az elmúlt időszakban mintegy ötvenmilliárd forintnyi finanszírozás keletkezett – állítja a GKI. Ez az összeg nagyjából megegyezik a 2019-es lakásfelújítási és -korszerűsítési céllal felvett új hitelek állományával, tehát a babaváró hitel lényegében megkétszerezte a felújításra felvett banki hitelek állományát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.