Megduplázták a román kkv-k hitelkeretét

Magyar Nemzet
2020. 05. 21. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkétszerezte szerdán a román parlament a koronavírus-járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalatok (kkv) rendelkezésére bocsátott kedvezményes hitelprogram keretét, amelyet az eddigi 15 milliárd lejről (3,1 milliárd euró) harmincmilliárd lejre emelt. A hitelprogramot a román kormány indította április közepén egy sürgősségi kormányrendelettel, amely most került a képviselőház asztalára – idézi fel a távirati iroda.

A román parlament alsóháza – amely ebben az esetben ügydöntő jogkörrel rendelkezett – 308 támogató szavazat és két tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt. A beruházásra igényelhető, kétmillió euróig terjedő, 72 hónapos maximális futamidejű hitelt nyolcvan százalékban garantálja az állam, a háromhavi román bankközi kamatlábat plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget pedig száz százalékban a román költségvetésből fedezik. A forgóeszközökre és bérfizetésre a középvállalkozások egymillió euróig, a kisvállalkozások kétszázezer euróig, a mikrovállalkozások pedig százezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. Előbbiek hitelgaranciáját nyolcvan százalékban, a mikro- és kisvállalkozásokét pedig kilencven százalékban fedezi az állam. A bukaresti pénzügyminisztérium eredeti számítása szerint mintegy negyvenezer kkv számára teszik lehetővé ezáltal, hogy túlélje a koronavírus-válságot.

A parlament döntését részben üdvözölte Florin Citu pénzügyminiszter, aki szerint ezzel a törvényhozói testületben többséggel rendelkező ellenzéki szociáldemokraták elismerték a program hasznosságát. Ugyanakkor bírálta a szociáldemokratákat, hogy nem indokolták meg a hitelprogram keretének növelését, hiszen az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a módosítást. Ugyanakkor a román média arról is beszámolt, hogy a hitelprogram lebonyolítása nehézkes, mivel a beérkezett több mint ötvenezer hitelkérelem közül egyelőre csak 190-et vizsgáltak meg a programban részt vevő bankok, és csak 11 hitelt hagytak jóvá. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a vállalkozásoknak most van szükségük támogatásra, a hitelprogram célja pedig nem teljesülhet, ha a hitelek folyósítása nagyon elhúzódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.