Megemelkedett az uniós államok adóssága a védekezés miatt

A járvány hatására a legtöbb ország erős költekezésbe kezdett, hogy megőrizze a munkahelyeket és általában a gazdaság működőképességét a lezárások idejére. A többletkiadások a legtöbb esetben hitelből történnek, így az államadósságok nőnek, ebben azonban országonként komoly eltérések vannak az Európai Unión belül is. Magyarország a középmezőnyben szerepel.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 17. 7:28
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2008-as válságot követő adósságnövekedés után prioritás lett, hogy az országok megpróbálják csökkenteni államadósságukat. A maastrichti kritériumot meghaladó, azaz a GDP hatvan százalékánál nagyobb adósságú tagállamok közül Magyarország igen sikeres volt ebben, hiszen nyolcvan százalék fölötti szintről 67 százalékig sikerült csökkenteni a mutatót, közelítve a bűvös számot.

Sajnos a koronavírus-járvány mindent felborított, a váratlan költségek és a tavalyi gazdasági visszaesés hatására újra megnövekedett a GDP-arányos adósság. A harmadik negyedév végén 74,3 százalék volt, sőt év végén ugyan még ennél is magasabb, de miután most európai összehasonlítást végzünk, ebből az adatból indulunk ki, mivel ez áll rendelkezésre minden tagállam esetében.

Hét ország van a huszonhét tagú szervezetben, ahol rendkívül magasnak mondható az államadósság, hiszen meghaladja a GDP száz százalékát. A listavezető Görögország a közel kétszáz százalékkal.

Már régóta ezen a helyen szerepel a súlyos válságon áteső, majd 2015 után stabilizálódó ország, és csak az enyhít valamit a helyzeten, hogy hosszú távon az ország számíthat a nemzetközi szervezetek részéről valamekkora adósságelengedésre a korábbi ígéretek szerint.

Olaszország a második 154,2 százalékkal, és ez a maga módján súlyosabb lehet, mint a görög adat, egyrészt mert sokkal nagyobb országról van szó, másrészt már a válság előtt is alig győzték az adósságszolgálatot. Most pedig lényegében csak az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programja teszi ezt lehetővé, mivel majdnem hozam nélkül tudnak új kötvényeket kibocsátani. Portugália következik 130,8 százalékkal, és még Ciprus, Spanyolország, Franciaország és Belgium vannak száz százalék fölött. Ennél alacsonyabb, de a magyart meghaladó szinten van Horvátország, Ausztria és Szlovénia, így Magyarország a 11. helyen áll a listán. Németország nem sokkal marad el tőlünk, emellett még Finnország, Írország és hajszálnyival Szlovákia haladja meg a maastrichti hatvan százalékot.

Mindössze tizenkét ország marad a huszonhétből, amely teljesíti a kritériumot, azaz hatvan százalék alatt van GDP-arányos adóssága. Közülük a legkisebb, 18,5 százalékos adósságú Észtország, a második Bulgária 25,3 százalékkal, a harmadik pedig Luxemburg 26,1 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.