Megjelent a németeknél a sertéspestis, változhat a hús ára

Hosszabb távon a fogyasztói árak csökkenését is okozhatja az afrikai sertéspestis megjelenése Németországban. Az uniós piacon hirtelen, nagy mennyiségben megjelenő, olcsó német hús ugyanakkor komolyabb piaci zavarokat okozhat idehaza is, ezért a ­minisztérium és az ágazat képviselete is arra szólítja fel a kiskereskedelmi láncokat, vállaljanak szolidaritást a hazai gazdálkodókkal.

Nagy Kristóf
2020. 09. 12. 7:30
A truck carrying pigs arrives at the Toennies meat factory after its reopening in Rheda-Wiedenbrueck
A hazai termékek átvételére szólítják az üzletláncokat a németországi sertéspestis okozta károk elkerülése érdekében Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid idő alatt nagy mennyiségű sertéshús jelenhet meg az Európai Unió piacain azt követően, hogy Németországban is megjelent az afrikai sertéspestis. Julia Klöckner német agrárminiszter a minap megerősítette, hogy a vaddisznóállományban találtak fertőzött egyedeket. Ennek hatására – az eddigi tapasztalatok alapján – arra lehet számítani, hogy több, unión kívüli szállítási célország is kitiltja a német sertéshúst.

Németország Európa legnagyobb sertéshús-előállítója, a korlátozások miatt felhalmozott készletek pedig várhatóan az uniós piacon jelennek meg, akár irreálisan, az előállítási költségnél is jóval alacsonyabb áron.

A hazai termékek átvételére szólítják fel az üzletláncokat a németországi sertéspestis okozta károk elkerülése érdekében
Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem tartja kizártnak, hogy idehaza is megjelennek a dömpingáras húsok. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon.

A húsfeldolgozóknak, kisebb kereskedelmi szereplőknek ugyanakkor nincs megtiltva, hogy irreálisan alacsony áron szerezzék be ezeket a készítményeket, ha a minőségük megfelelő.

A szövetség főtitkára szerint a hosszabb távú piaci hatásokra érdemes odafigyelni. Vámos György kiemelte:

– Amennyiben az afrikai sertéspestis meghatározója marad a német húspiacnak, az várhatóan Európa-szerte kihat a felvásárlási árakra. A csökkenő átvételi árak pedig előbb-utóbb a fogyasztói árban is megjelennek.

Közép- és hosszabb távon pedig minden esetben a piaci folyamatok mozgatják az árakat. A piacvédelmi céllal bevezetett importkorlátozások miatt az európai piacon nagyobb mennyiségben jelenhet meg a német sertéshús, lenyomva az árakat. Vámos György ugyanakkor hozzátette: a pontos piaci hatásokhoz egyelőre nincs elég információnk.

Nagy István agrárminiszter a német bejelentést követően a magyar sertéshús beszerzésének fenntartására kérte a kereskedelmi láncokat. Kiemelte:

– Ebben a helyzetben a következő hetekben-hónapokban a kereskedelmi szektor szereplőinek partnerséget kell vállalniuk a magyar sertéságazattal és a húsiparral.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma idején az európai szállítási nehézségek közepette a magyar élelmiszeripar erőn felül teljesített, garantálva a hazai fogyasztók zavartalan élelmiszer-ellátását.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége szintén arra szólította fel a láncokat, hogy a rövid távú profitmaximalizálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe. Ellenkező esetben a hús áresése miatt a hazai sertéstenyésztők jelentős része kilátástalan helyzetbe kerülne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.