Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítő-verseny

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg pénteken Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítőverseny.

Forrás: MTI2019. 07. 12. 14:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényt videó üzenetben köszöntötte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, aki arról beszélt, hogy az építészetben is fontos a felelős gondolkodás, amely nélkül „nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán”. Hozzátette, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa a jövőt formáló nemzedék.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma azért támogatta hárommilliárd forinttal a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés a kormány számos gazdaságpolitikai célkitűzését szemlélteti, és bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra.

Az ITM vezetője kitért arra, hogy a magyar építőipar GDP arányos bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2018 között több mint harmadával 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt. Hozzátette, hogy az építőipari termelés 2018-ban 22,3 százalékkal bővült, 2019 áprilisában éves alapon 40,1 százalékkal emelkedett.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által elfogadott építésgazdasági stratégiában megfogalmazottakhoz is, amelynek célja a modern technológiák megismerése, energiahatékony megoldások oktatása, környezetbarát építőanyagok gyártása, az építési hulladékok újrafelhasználásának ösztönzése, valamint a hazai innovatív gyártók és innovatív termékeket használó tervező és kivitelező vállalkozások K+F tevékenységének támogatása.

Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) még 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.

Az ÉMI közlése szerint a tíz versenyszám a következő: az építészet, a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, a városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, az innováció és életképesség, a fenntarthatóság, a komfort feltételek, a lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.