Megkötötte a NOVIS Biztosító kezét a szlovák felügyelet

A NOVIS Biztosítót felügyelő szlovák nemzeti bank ideiglenes intézkedésként korlátozta a biztosító rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. Fontos, hogy magyarországi biztosítottak is tájékozódjanak biztosítójuk helyzetéről. Az MNB lépései nyomán a biztosító másfél éve nem köthet új szerződéseket itthon – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Horváth Éva
2020. 11. 20. 20:56
null
A cégek is érdekeltté váltak abban, hogy hosszabb ideig fennmaradjanak a szerződések Fotó: MI-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) üzleti megbízhatósági (prudenciális) felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) újabb, a biztosítóval szembeni ideiglenes intézkedéseként korlátozta a pozsonyi székhelyű NOVIS szabad rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. A NOVIS az NBS döntése szerint nem kezelheti úgy pénzeszközeit, hogy az megváltoztathatná azok tulajdonjogát, s nem indíthat utalást bankszámlájáról. Nem kezdeményezhet tulajdonjog átruházására vonatkozó cselekményt, illetve nem kezdhet olyan jogi aktust, amely új kötelezettség elfogadásával vagyoncsökkenéshez vagy egy meglévő kötelezettség ilyen módosításához, megszüntetéséhez vezet. A biztosító emellett nem köthet megállapodásokat vagy hajthat végre egyoldalú cselekményeket adósságának elengedésére, átutalására, átvállalására vonatkozóan.

A korábbi esztendők során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak
Fotó: MI-archív

A szlovák jegybank döntése szerint a NOVIS köteles az összes szlovák és más ország hitelintézetnél vezetett bankszámláiról és értékpapírszámláiról tájékoztatást adni az NBS-nek, továbbá bármely számla megnyitásáról vagy bezárásáról, valamint az ilyen számlákkal kapcsolatos egyéb lényeges változásokról.

A biztosítónak havonta jelentenie kell a számlák előző havi egyenlegét és a tranzakciók összegzését is.

Az NBS korábbi, szeptember 11-i ideiglenes intézkedése szerint a NOVIS-nak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket.

A magyar jegybanki felügyelet lépései nyomán hazánkban már másfél éve nem köthet új szerződéseket a NOVIS. A rendelkezésre álló adatok szerint az azt megelőző esztendők során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért

a magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és a szerződéses feltételek adta keretek közt felelős döntést hozni

– figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szlovák jegybank intézkedése nem terjed ki ugyanakkor a NOVIS adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettségeinek és a bérek kifizetésére, továbbá a biztosítási kárigények és visszavásárlások kifizetésére (kivéve, ha a szerződő a NOVIS részvényese, vezetője vagy ezekkel szorosan összefüggő személy, akik esetében az NBS engedélyét kell kérni a művelethez). Nem vonatkozik a korlátozás az ügyfelek érdekében történő értékpapír-vásárlásra sem, illetve olyan fennálló kötelezettségekre, amelyek összege szerződésenként havonta nem haladja meg az ezer eurót. Végül továbbra is megengedett olyan eszközök kezelése, amelyek nem jelentenek nyereséget a biztosító számára (legfeljebb száz euró/hó összegben), illetve a biztosító részére közvetlen hasznot nem jelentő tranzakcióknál (amelyekhez szintén az NBS engedélyét kell kérni).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.