Meglátszanak a foglalkoztatási adatokon a korlátozások

A foglalkoztatási szint továbbra is magasnak tekinthető, a korlátozások enyhítésével egy-két hónapon belül a munkaerőhiány ismét erősödhet,

Magyar Nemzet
2021. 05. 27. 9:34
null
Sok országban a járványnak leginkább kitett, a minimálbér összegétől függő munkavállalók maradtak emelés nélkül Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Áprilisban a foglalkoztatási szint kedvezőtlenül alakult, ugyanakkor a havi adatokból a mintavételből következő alacsony pontosság miatt messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Havi alapon áprilisban mérséklődött a foglalkoztatottak száma, és bár éves alapon növekedés történt, ez a bázishatással magyarázható. Ezzel együtt is a foglalkoztatás még nem érte el a 2019-es szintjét.” – kommentálta a ma reggel közzétett munkanélküliségi és foglalkoztatási adatokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági üzletágának vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban 211 ezre voltak munkanélküliek, ami az egy évvel korábbinál 24 ezerrel, a márciusinál pedig 17 ezerrel több. A munkanélküliségi ráta fél százalékponttal 4,4 százalékra emelkedett egy év alatt és 0,4 százalékponttal nőtt márciushoz képest.

Regős Gábor hozzátette, a kedvezőtlen adatot a koronavírus miatt bevezetett korlátozások magyarázzák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a csökkenés ellenére a foglalkoztatási szint továbbra is magasnak tekinthető, a munkanélküliség pedig alacsony. A korlátozások enyhítésével ismét a foglalkoztatás bővülésére lehet számítani, sőt, egy-két hónapon belül a munkaerőhiány is ismét erősödhet,

különösen azokban az ágazatokban, ahol a hosszú ideig tartó kényszerű zárvatartás miatt elbocsátásokra volt szükség (turizmus-vendéglátás), ahol a kereslet jelentős növekedése várható (építőipar) vagy ahol az alacsony bérek nem teszik vonzóvá a munkavállalást (oktatás).

– Az előző időszak foglalkoztatáspolitikai, adó- és beruházási intézkedéseknek köszönhetően Magyarország áprilisi munkanélküliségi rátája a negyedik legjobb az Európai Unióban – ezt mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelentette ki az M1 köztelevízió műsorában. Az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy az áprilisi adatok még az újraindítás előtti állapotot mutatják. A szolgáltató szektorban már látszik, hogy egyre nagyobb igény van a munkaerőre, ezért várható a foglalkoztatottság további növekedése.

Felhívta a figyelmet Bodó Sándor arra, hogy a programok, amelyek munkahelymegtartó és munkahelyteremtő célokat szolgálnak most is elérhetők. A munkahelyteremtő program keretében már nemcsak a 25 év alatti munkavállalókat, hanem életkortól függetlenül, a legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőket is segítik egy hathónapos programmal. Azon munkaadóknak, amelyek ebből a csoportból alkalmaznak munkaerőt százezer forintot biztosítanak.

A korlátozások és a kényszerű zárvatartások kedvezőtlenül alakították a foglalkoztatási adatokat
Fotó: Teknős Miklós

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 12,5 százalékosra nőtt. Az összes munkanélküli közel ötöde a fiatalok köréből került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája fél százalékponttal, 3,9 százalékosra, az 55-74 éveseké 1,1 százalékponttal, 3,2 százalékosra emelkedett.

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,559 millió volt, ami az előző év azonos időszakát 36 ezerrel meghaladta, míg az előző hónapnál 57 ezerrel kevesebb volt. A korcsoport foglalkoztatási rátája 71,9 százalékos volt a múlt hónapban, ami a márciusi értéknél 0,6 százalékponttal alacsonyabb, az előző év áprilisinál viszont 1,3 százalékponttal magasabb.

Az elsődleges munkaerőpiacon 28 ezerrel többen dolgoztak, míg a közfoglalkoztatottak száma 11 ezerrel csökkent, a külföldön dolgozóké pedig 25 ezerrel.

Bodó Sándor az első négy havi adatok alapján azt mondta, látszik, hogy tartósan 4,5 millió fölött van a foglalkoztatottak száma. Áprilisban 36 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban, amikor a járvány legnehezebb időszaka volt, hiszen akkor még nem lehetett tudni pontosan, hogy mi fog történni foglalkoztatási szempontból. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az „utolsó békehónaphoz”, 2019 decemberéhez képest 66 ezerrel kevesebben dolgoznak Magyarországon. Szerinte kijelenthető, hogy a járvány ennyi munkahelyet vett el, így legalább ennyit kell teremteni a következő hónapokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.