Megmentették a szüretet az intézkedések

Nem voltak hiábavalók a szőlőpiaci krízis megelőzését célzó intézkedések. Az agrárminiszter szerint a zöldszüret és a lepárlás lehetőségének biztosításával sikerült elérni, hogy gond nélkül zajlott a szüret az ország valamennyi borvidékén.

2019. 10. 12. 16:24
null
A legtöbb helyen már a késői fajták szedésével is végeztek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesnek ítélte a rendkívüli európai borpiaci viszonyok miatt alkalmazott intézkedéseket Nagy István. Az agrárminiszter szerint a gazdálkodók veszteségeinek csökkentését célzó beavatkozásoknak – a zöldszüret és a krízislepárlás lehetőségének biztosítása – köszönhetően gond nélkül zajlott az idei szüret az országban. A tárcavezető képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában leszögezte: az európai uniós borjog e két lépés bevezetését tette lehetővé annak érdekében, hogy megelőzzék a túltermelés okozta piaci zavarokat az ágazatban. Tájékoztatása szerint a krízislepárlási program keretében 100 ezer hektoliternyi bor lepárlása jelenleg is folyamatban van. A lepárlóüzem összesen 85 termelővel kötött eddig szerződést, a lehetőség azonban egészen december 15-ig nyitott. A feldolgozó a program keretében átvett alapanyagból ipari célú nyers alkoholt készíthet, ehhez összességében 600 millió forintos támogatást biztosít a kormányzat. Fontos részletszabály ugyanakkor, hogy egy borászattól legfeljebb nyolcezer hektolitert vehet át az üzem, ha ennél többet vásárol fel, a fennmaradó rész után nem jár a krízistámogatás.

A legtöbb helyen már a késői fajták szedésével is végeztek
Fotó: Bach Máté

A másik fontos intézkedés, amely a piaci zavarokat hivatott megszüntetni, a zöldszüret volt. Bár kezdetben lelkesebbnek tűntek a gazdálkodók, végül az előre jelzettnél kevesebben döntöttek a termés megsemmisítése mellett. Nagy István tájékoztatása szerint a termelők 3537 hektáron megközelítőleg 45 ezer tonna szőlőt vontak ki a piacról, ami országos viszonylatban az ötéves átlagtermés 10 százalékát teszi ki. A program keretében mintegy 2000 gazda összesen 2,5 milliárd forintos támogatáshoz jut, amelyet október első felében ki is fizet nekik a Magyar Államkincstár. Ez az intézkedés elsősorban azoknak jelentett gyors segítséget, akik nem rendelkeztek felvásárlási szerződéssel. A jelentkezés minden esetben önkéntes alapon történt, a termelők pedig maguk dönthették el, hogy melyik fajtát szedik le és melyiket hagyják a tőkéken.

A szüret egyébként már a vége felé közeleg, úgy tudjuk, a legtöbb hazai borvidéken a késői betakarítású fajták szedésével is végeztek a gazdálkodók. Bár egyelőre az adatok összesítése zajlik a hegyközségekben, így pontos információk sincsenek arról, hogy milyen volt az idei termés, az elmondható, hogy az időjárás a legtöbb borvidéken jót tett a szőlőnek, ezért a minőséggel biztosan nem lesznek gondok. A mennyiség borvidékenként eltérően alakult, volt, ahol a tavalyinál szerényebb, máshol viszont bővebb termésről számoltak be a gazdálkodók. A borászok szerint is ígéretes évjárat lehet az idei, a korai érésű szőlőkből készülő borok esetében már látszik, hogy jó hatással volt a szőlőre a napsütéses augusztus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.