Megmutatjuk hazánk új ékköveit

Rekordarányú állami beruházással mutatkozik be Magyarország a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán Cannes-ban. A magyar gazdaság jó eredményei és a hazai ingatlanpiac vonzereje miatt a magyar stand kiemelt érdeklődésre tarthat számot a márciusi, több mint száz ország befekte­tőit vonzó rendezvényen.

2020. 02. 17. 7:41
null
Ludovika madártávlatból. Kiemelt beruházásokkal mutat be a fejlesztési központ Fotó: Magyarország–Budapest-stand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország arculatát markánsan meghatározó fejlesztésekkel, köztük számos jelentős állami beruházással mutatkozik be hazánk a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiál­lításán. A Cannes-ban március 10–13. között megrendezendő MIPIM a Magyarország–Budapest-stand szervezői szerint jó alkalom arra, hogy az ország ismertesse az Európában éllovas helyet biztosító, ismét öt százalék körüli gazdasági növekedés egyik hajtóerejét adó ingatlanfejlesztéseket a több mint száz országból érkező érdeklődőknek.

A nemzetközi seregszemlén hazánk tovább erősítheti pozícióját a befektetésekért folytatott versenyben, amelynek eddigi eredményességét az is mutatja, hogy tavaly csúcsot döntöttek az országba érkező beruházások. A stand szervezői – a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület és a Liget Budapest Projekt – ötmil­liárd eurónyi magyarországi fejlesztést mutatnak be. Ezek között kiemelt kormányzati és világszínvonalú magánberuházások egyaránt megtalálhatók, a budapesti fejlesztések mellett Debrecen, Szeged és Miskolc képviselteti magát. Tavaly minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra, az 1705 milliárd forint a tavalyi hazai össztermék csaknem négy százalékát adja. Fontos, hogy minden megyébe érkezett beruházás, Budapest és Pest megye mögé pedig Komárom-Esztergom megye is felzárkózott.

Ludovika madártávlatból. Kiemelt beruházásokkal mutat be a fejlesztési központ
Fotó: Magyarország–Budapest-stand

A BFK a már elkészült vagy a közeljövőben elkészülő budapesti projektekket mutatja be, ismertetve a városépítés fontos irányait, mérföldköveit. Ilyen, Magyarország presztízsét emelő beruházás a 2019 végén átadott új Puskás Aréna, amely a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság tizenkét helyszínének egyike. A BFK portfóliójában szerepel többek között a MOME Campus és a Ludovika Campus, és bemutatják a Budapest déli városkapu fejlesztési programban megvalósuló Atlétikai Központ terveit a kapcsolódó városrészfejlesztésekkel is. A központ a kiállításon rá szeretné irányítani a figyelmet a közlekedés­fejlesztésre, a vasút városon belüli szerepének növelésére és a HÉV fejlesztésére. Mindez elősegíti a rozsdaövezetek rehabilitációját, amelyek jó lehetőséget kínálnak jelentősebb bérlakás- és kollégiumfejlesztésre.

A kiállítás apropóján Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója lapunknak azt hangsúlyozta, hogy a MIPIM idei tematikájának középpontjában az egyre gyorsuló urbanizáció jelentette kihívások állnak. Szerinte fontos társadalmi elvárás a városi zöldfelületek növelése és a közösségek minőségi időtöltésére alkalmas terek, intézmények létrehozása. Ezeknek a követelményeknek a MIPIM-en évek óta jelentős érdeklődésre számot tartó Liget-projekt minden szempontból megfelel.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke kérdésünkre kiemelte: az elmúlt négy év sikertörténet a magyar ingatlanbefektetési piacon, a 2009-es mélyrepülést követően 2016 végére elérte a piac az évi 1,7 milliárd eurós forgalmat, és azóta is ezen a szinten mozog. Az ingatlanfejlesztési piac pedig 2019-ben is dinamikusan bővült a korábbi két év rekorderedményeit követően. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke szerint az ingatlanpiaci forgalom idén túlszárnyalhatja a tavalyit, 2020-ban ugyanis több jelentős fejlesztés készül el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.