Megszelídíti a kötekedőket a testkamera

2020. 01. 04. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében – közölte lapunkkal a MÁV-Start. A vasúttársaság folytatja a testkamerák beszerzését, és az előzőhöz hasonló mértékű fejlesztést kíván megvalósítani.

A testkamerák tavaly augusztusi bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használja az eszközt. Tapasztalataik kedvezőek, a mobil kamerás rögzítőrendszer elindítása óta ugyanis az érintett vonatokon nem érte támadás a szolgálatban lévő alkalmazottakat. Sőt a mobil kamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, illetve megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság.

Felidézik: azóta több alkalommal is előfordult, hogy a korábban kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíj alkalmazásának jogosságát. Jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, 2019-ben 70 esetben ért inzultus, amiből 48 tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), két eset pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vasúti bérletek januárban nem 5-éig érvényesek, ahogy az általános szabályok szólnak, hanem 7-éig. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az ünnepi szünet után ne alakuljanak ki hosszú sorok a pénztáraknál. A bérletek okostelefonos applikációval, androidos telefonon is megvásárolhatók, amire az iOS-használóknak februárig várniuk kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.