Megszűnnek a járványhoz kapcsolódó szabályok

A munkaadó és a munkavállaló megállapodásán múlik jövő szerdától, hogy hol kell elvégezni a munkát.

Magyar Nemzet
2020. 06. 27. 12:13
null
Tokió, 2020. június 11. A vásárlók testhõmérsékletét méri egy alkalmazott egy tokiói bevásárlóközpont bejáratánál 2020. június 11-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Eugene Hoshiko Fotó: Eugene Hoshiko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaadó és a munkavállaló megállapodásán múlik jövő szerdától, hogy otthon vagy az irodában kell elvégezni a munkát. Júliustól ugyanis megszűnik azoknak az átmeneti munkajogi szabályoknak a jelentős része, amelyeket a járványhelyzet miatt rendeltek el. Az alkalmazottaknak érdemes odafigyelniük a változásokra, mivel a koronavírus megjelenése előtti időkhöz képest több munkajogi ismeretre lesz szükségük. Idetartozik egyebek mellett az otthoni és a távmunkavégzéssel kapcsolatos szabályozás.

A munkáltató a munkavállalónak már nem rendelheti el egyoldalúan az otthoni és távmunkavégzést. A veszélyhelyzetet megelőzően alkalmazandó szabályok szerint pedig a felek megállapodására van szükség az ilyen munkavégzéshez, ha az meghaladja az évi 44 beosztás szerinti munkanapot vagy a 352 órát – hívják fel a figyelmet összefoglalójukban a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda jogászai. Azoknak a cégeknek, amelyek továbbra is home ­office-ban kívánják foglalkoztatni a munkavállalóikat, meg kell állapodniuk alkalmazottaikkal, emellett érdemes felülvizsgálni a hosszú távú, tartós és rendszeres otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályzatokat is.

A belépéskori lázmérésre sincs szükség júliustól: a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának megőrzéshez szükséges és indokolt intézkedéseket is jövő szerdáig teheti meg. A veszélyhelyzet idején sem fogalmazták meg pontosan, hogy mi minősül szükséges és indokolt intézkedésnek, de sok intézmény, vállalkozás kockázatértékelés és érdekmérlegelési teszt elvégzését követően ilyennek minősítette például a lázmérést vagy a belépő személyek aktuális egészségi állapotára vonatkozó kérdőív kitöltetését.

A foglalkoztató és az alkalmazott még közös megegyezéssel sem térhet el júliustól a munka törvénykönyvétől. Ezek közé az egyezségek közé tartoztak a szabadság kiadásával kapcsolatos szabályok vagy a munkavégzés idejének változtatása. Ennek célja a járvány elleni védekezéskor az volt, hogy gyors döntéseket lehessen meghozni.

A munkaidőre vonatkozó szabályok rugalmassága is megszűnik. Így a módosított munkaidő-beosztást a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban közölni kell, hogy az ne minősüljön rendkívüli munkavégzésnek. Az átmeneti szabályok nem érintették azt a rendelkezést, hogy ha a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, úgy indokolt esetben 96 órán belüli módosításra is lehetőség van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.