Megszüntetik a Nemzeti Eszközkezelőt

A NET Zrt. ellátta a feladatát. Tízből kilenc, bajba jutott devizahiteles visszavásárolta otthonát.

Magyar Nemzet
2020. 05. 27. 19:42
null
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan Szentendrén. Már küldik az értesítést a bedõlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelõ. Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által kitűzött cél, miszerint lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, a Nemzeti eszközkezelő programban sikeresen teljesült, a 2011-ben létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) ellátta a feladatát. Tízből kilenc, bajba jutott devizahiteles visszavásárolta otthonát, a nemzetközileg is egyedülálló intézkedés megközelítőleg 28 ezer család lakhatására biztosított megnyugtató és végleges megoldást, összességében 155 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozásától.

Az otthonok visszavásárlásával mára azonban a NET Zrt. ingatlanportfóliója jelentősen csökkent, feladata átalakult, ezért időszerűvé vált a társaság működésének felülvizsgálata. Ennek nyomán a kitűzött célok teljesülésével a 2020. május 26-án benyújtott törvénytervezet javaslatot tesz a NET-törvény hatályon kívül helyezésére – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya a távirati irodával. A társaság megmaradt feladatait – mint például a részletvétel és a fennmaradó mintegy 4600 bérleti szerződés kezelése – a jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. láthatja el.

A közleményben kiemelték: „2010 előtt a balliberális kormány cserbenhagyta az embereket; megszüntette az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette a kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, miközben kockázatos devizahitelekbe hajszolta őket. Sokan emiatt el is veszítették az otthonukat. A Fidesz–KDNP-kormány ezzel szemben, a bajba jutottak megsegítése érdekében, számos intézkedést hozott: forintosítással lezárták a balliberális kormány által elszabadított devizahitelezés korszakát, bevezették az árfolyamgátat, lehetővé tették a végtörlesztést, és végrehajtották a banki elszámoltatás. Az intézkedésekkel több mint egymillió család otthonát sikerült megmenteni”.

Hozzávetőleg egy évvel ezelőtt a NET 32 500 ügyfeléből 27 500 család jelezte, hogy visszavásárolná saját korábbi ingatlanját. A visszajelzések alapján az ügyfelek 69 százaléka részletre, húsz százalékuk pedig egyösszegű visszavásárlással tervezett tulajdont szerezni korábbi ingatlanában.

Az ügyfelek 11 százaléka nem kívánt élni a visszavásárlás lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.