Megtartja fontos szerepét az olaj

Az iparosodás és a felhasználási igény növekedése miatt még 2040-ben is az olaj lesz a legfontosabb energiahordozó a világon – állítja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC).

Magyar Nemzet
2019. 11. 06. 15:45
A motorist holds a fuel pump at a Gulf petrol station in London
MARKETS OIL Fotó: Luke MacGregor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iparosodás és a felhasználási igény növekedése miatt még 2040-ben is az olaj lesz a legfontosabb energiahordozó a világon – állítja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), amely Bécsben ismertette a közép- és hosszú távú olajpiaci előrejelzését. Úgy számolnak, hogy a globális gazdaság 2040-ig évi átlagban 3,3 százalékkal nő, míg a világ népessége a jelenlegi 7,6 milliárdról 9,2 milliárdra emelkedik. Mindez megalapozza az energiahordozó iránti kereslet erősödését. Az OPEC szerint az ázsiai gazdaságok kiemelkedően magas GDP-növekedése kelet felé tolja el a világgazdasági aktivitás súlypontját. A globális GDP negyven százalékát Kína és India állítja majd elő 2040-re, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak részesedése pedig 32 százalékra zsugorodik, így az energiaigény növekedésének közel ötven százalékáért Kína és India felel majd – ismertette a távirati iroda.

A primer energiafogyasztás 31 százalékát fedezte tavaly a nyersolaj és ez 2040-ben is több mint 28 százalék lesz, azaz megőrzi vezető szerepét – olvasható az előrejelzésben. A második helyen 27 százalékkal jelenleg a szén áll, a harmadikon pedig a földgáz 23 százalékkal. Ez utóbbi az OPEC szerint a második legfontosabb energiahordozóvá lép elő 2040-re. A szén felhasználása csak 2030 után kezd csökkenni, de 2040-ben is ez lesz a forrása a 38 milliárd tonnás energiaipari szén-dioxid-kibocsátás negyven százalékának. A prognózis arra következtet, hogy az alternatív energiaforrások felhasználása évi átlagban 6,9 százalékkal bővül. Ezek kiaknázása 2014 és 2040 között bruttó napi 18 millió hordó olaj­egyenértékkel (egy hordó olaj energiájának megfelelő érték) növekszik majd. Ezen belül az atomenergia és a biomassza bruttó hét-hétmillióval.

A szervezet szerint a közúti közlekedés részesedése az olajfelhasználásban 2040-re két százalékponttal 43 százalékra csökken, miközben a járműállomány a 2018-ashoz képest egymilliárddal, 2,4 milliárdra növekszik. A részben és teljesen elektromos járművek száma 320 millióra emelkedik, ami 2040-re már 13 százalékos részaránynak felel majd meg. A személygépkocsi-állománynak 15 százaléka lesz – részben vagy teljesen – elektromos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.