Megteltek a szállodák húsvétra

Úgy a készpénzes, ahogy a Szép-kártyás forgalom is erősnek mutatkozik húsvétkor, a béren kívüli juttatás által még több munkavállaló pihenhet szállodai körülmények között.

2019. 04. 20. 10:36
null
Egyes hotelekben akár az átlagos áprilisi forgalom négyszeresét is elkönyvelhetik a hosszú hétvégén Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek a vendégek a belföldi szálláshelyekre, szombatra valamennyi nagyobb hotel és egyéb szállástípus telítődött az egyes régiókban, ahová előzetesen foglalást küldtek a családok. Telt ház lesz a hétvégén országszerte a szállodákban, panziókban – közölték a Magyar Nemzettel iparági körökből. Úgy tűnik, idén a korábbiaknál is többen keltek útra, köszönhetően a meleg tavaszi időjárásnak, illetve annak, hogy évről évre nő azok száma, akik megengedhetik maguknak a fizetős szolgáltatást a kereskedelmi szálláshelyeken.

Úgy a készpénzes, ahogy a Szép-kártyás forgalom is erősnek mutatkozik húsvétkor, a béren kívüli juttatás által még több munkavállaló pihenheti ki az év eddigi fáradalmait szállodai körülmények között – tudtuk meg.

Leginkább a felső kategóriás wellness-szállodák telítődtek csütörtökön és pénteken, ahol a négynapos hosszú hétvégén, illetve az iskolai tavaszi szünet végéig becslések szerint az átlagos, egyébként élénkebb áprilisi látogatottsághoz mérten is a négyszeresére nő a vendégforgalom, és mindenképpen jócskán meghaladja az idei első, március közepi hosszú hétvége szobakihasználtságát.

Egyes hotelekben akár az átlagos áprilisi forgalom négyszeresét is elkönyvelhetik a hosszú hétvégén
Fotó: Bach Máté

A szállodai vendégek java része vidéken magyar, de akadnak külföldi utazók is, akik kifejezetten az itteni lehetőségeket keresték az ünnep körüli kikapcsolódásra, felfigyelve a korábban beharangozott vidéki élménykínálatra. – Aki teheti, útnak indul legalább egy- vagy kétnapos kikapcsolódásra az elkövetkező napokban.

A tematikus tavaszköszöntő vagy hagyományőrző programokon való részvétel, a közeli települések felkeresése, illetve a természetben történő gyalogos, hajós, kerékpáros kirándulások, továbbá a kulturális, népművészeti és vallási események is sokakat vonzanak. Így az ünnepi időszakra tervezett rokonlátogatások, családi utazások mellett az egész országban élénk jövés-menés lesz jellemző az elkövetkező napokban, amit a közutakon, vonatokon, távolsági buszokon és a fővárosi repülőtéren is érzékelni lehet már harmadik napja – foglalták össze friss tapasztalataikat pénteken a Magyar Nemzet által megkérdezett piaci szereplők. Előzetesen úgy számoltak, hogy a tavaly húsvéti árbevételben mért forgalmat bizonyosan meghaladja a piac mostani eredménye.

Megjegyezték azt is, a megnövekedett érdeklődés miatt egyes szolgáltatásoknál, előre meghirdetett programoknál a várakozási, bejutási idő is hosszabb lehet. A biztonság továbbra is igazolja vonzerejét: Budapesten ugyancsak telt ház van a 4-5 csillagos szállodákban, illetve a középkategó­riás házakban, sőt információink szerint a közösségi szállásmegosztó helyeken, vagyis az Airbnb típusú lakásokban is nőtt az elérhető szabad ágyak kihasználtsága.

Indulnak a járatok

Húsvétkor megkezdődik a balatoni hajózási szezon, az első járat ma 9 órakor hagyja el a siófoki kikötőt. Füreden Keszthely, Siófok, Balatonfüred polgármestere köszönti a Szent Miklós hajóval érkező vendégeket. Egy órával később fut be a füredi kikötőbe az első menetrendi járat, amely ingyenes sétahajózásra indul az ünneplőkkel.

A kompokon idén is ugyanannyit kell fizetni, mint a múlt évben, a személygépkocsik szállítása viszont 1700-ról 1900-ra, a kerékpároké 300-ról 400 forintra emelkedett. A hajójegyárak átlagosan 100-200 forinttal drágultak, amit elsősorban az elavult eszközállomány pótlásának szükségességével, illetve a hajók felújításának költségeivel indokol a Balatoni Hajózási Zrt. Változatlanok maradtak viszont az utazási kedvezményekre vonatkozó jogosultságok a 14 éven aluliak, a nyugdíjasok, a diákigazolvánnyal rendelkezők és a régió állandó lakosai számára.

Eközben elsőként a tó körül megnyílt a zamárdi Mirabella kemping, és a népszerű sátortábor strandját is megnyitották a korai fürdőzést kedvelők számára – közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A Balaton többi strandján javában zajlanak a szezon előtti felújítási munkálatok. (G. J. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.