Megteltek turistákkal 2020-ban a magánlakások

Akárcsak a hagyományos szállodákban, december végén megteltek az Airbnb-típusú és az egyéb besorolású apartmanok, illetve a rövid távon kiadható lakóingatlanok.

2020. 01. 07. 9:27
null
Világszerte bővül az alternatív szállások köre, az Airbnb-rendszerben például már több mint hétmillió lakás érhető el 191 országban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős volt az év végi szezon a magyarországi magánszálláshelyeken. Akárcsak a hagyományos szállodákban, december végén megteltek az Airbnb-típusú és az egyéb besorolású apartmanok, illetve a rövid távon kiadható lakóingatlanok. Egyesületünk úgy tapasztalta, hogy az üzemeltetők valamennyi típusú magánszálláshelyet kiadták az ünnepekre – közölte lapunkkal Schu­micky Balázs. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke elmondta: úgy jegyeztek lényegében „telt házat”, hogy decemberben az átlagos árak dupláját is elkérik az üzemeltetők az ilyen szállásokért, az átlagos tarifa 2019 végén a fővárosban harmincezer forint körül alakult lakásonként egy éjszakára. – Karácsony napjaiban visszafogottabb volt a látogatottság, december 26-ától viszont a fokozott turisztikai érdeklődésnek köszönhetően felfutott a magánszállások forgalma is, amelyek folyamatosan töltődtek a két ünnep között, illetve szilveszterkor és az új év első napjaiban is – jelezte. Hozzátette, hogy már nem jár gyerekcipőben ez a terület, a nagyvárosi magánszállásokat igénylő utazók minden korosztályból előfordulnak, és nem lehet kijelenteni, hogy csak a fia­tal bulizók vagy a világutazó kalandorok jelentkeznek be az Airbnb-jellegű lakásokba. – Az év végi csúcsidőszak után január első hetében még kitart az erős forgalom, mivel ezekben a napokban ünneplik az ortodox keresztények a karácsonyt, emiatt sok turista érkezik hazánkba is. Közülük most is rengeteg a román, a bolgár, orosz, szerb vendég a magyarországi szálláshelyeken – mondta Schumicky Balázs.

Világszerte bővül az alternatív szállások köre, az Airbnb-rendszerben például már több mint hétmillió lakás érhető el 191 országban
Fotó: Bach Máté

Látható, hogy kihagyhatatlan tényező lett a turizmusban az Airbnb. A legismertebb nemzetközi közösségi szálláshely-megosztó rendszerben az előző év végén világszerte mintegy 4,5 millió turista választotta szállásul a magánlakásokat a hagyományos hotelekkel szemben, miközben az airbnb-zők száma tavaly szilveszterkor még 3,7 millió volt, 2014-ben pedig csupán 540 ezer vendéget számoltak.

A Bloomberg által idézett friss adatok arra utalnak, hogy világszerte folyamatosan bővül az alternatív szálláslehetőségek köre, az Airbnb-rendszerben például ma már több mint hétmillió ingatlan érhető el 191 ország százezer városában. A portálon manapság naponta kétmillió éjszakát foglalnak le – ismertette egy novemberi konferencián az amerikai Airbnb regionális képviselője, Vladimir Beroun. A Turizmus.com összefoglalója szerint Magyarországon 2018-ban 1,3 millió turistaérkezést regisztrált a népszerű oldal, akik átlagosan 3,5 éjszakát töltöttek nálunk, többet, mint a magyar átlagutazók. A szakember elmondta, hogy az e területen megforduló vendégek jellemzően az olcsóbb szállásokat keresik, viszont mivel így több pénzük marad, tovább tartózkodnak az adott országban, a legfőbb motivációjuk pedig az, hogy szeretnének turistaként úgy élni, mint a helyiek. A magánlakásokban elszállásolt vendégek 18 százaléka tavalyelőtt kifejezetten az olcsó lehetőség miatt választotta a magyarországi úti célt, míg 66 százalékukra általánosan jellemző, hogy a családdal együtt utaznak, vagyis ennek megfelelő szállást vesznek igénybe. Az Airbnb-szállásokat a legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, az USA-ból és Franciaországból keresik hazánkban, de figyelemre méltó irány, hogy a magyarok körében is egyre kapósabb ez a szállástípus, sőt újabban a belföldi forgalom nő a leggyorsabban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.