Megtorpanó európai bővülés

Ellentmondásos, de összességében rózsásnak semmiképp sem mondható képet festenek az eurózóna gazdasági kilátásairól a tegnap megjelent bizalmi adatok.

Rácz Gergő
2019. 07. 25. 13:31
Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) holds a news conference on the outcome of the Governing Council meeting at the ECB headquarters in Frankfurt
Mario Draghi, a megoldóember. Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre borúsabbnak mutatkoznak a gazdasági kilátások az eurózónában, ezt a legutóbbi termelési várakozások is alátámasztják. Ugyan a szolgáltatóiparban még bizakodók a cégek, kérdéses, hogy ez meddig tarthat ki, így egyre komolyabb a valószínűsége annak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) is megtámogatja a növekedést egy kamatvágással, de az időzítés kapcsán megosztottak az elemzők.

Ellentmondásos, de összességében rózsásnak semmiképp sem mondható képet festenek az eurózóna gazdasági kilátásairól a tegnap megjelent bizalmi adatok (beszerzésimenedzser-index, BMI). A gyártást és a szolgáltatóipar kilátásait összegző mutató 52,6-ról 51,4 pontra esett, vagyis a mérséklődés ellenére még mindig pozitív tartományban van. Azonban ezen belül a gyártócégek kilátásait mérő mutató 47,6-ról 46,4 pontra csökkent, ez a legalacsonyabb érték 2012 óta, és a pozitív tartományban maradt szolgáltatóipari mutató is enyhén visszaesett, 53,6-ról 53,3 pontra.

– Miután gyengén alakult a második negyedév, ez fontos jelzés arról, hogy mire lehet számítani a harmadik negyedévben, és nem fest valami jól a kezdés – kommentálta az adatokat Bert Colijn, az ING elemzője. A közgazdászok reakciói alapján a visszaeső gyártás mellett mindenképp kedvező, hogy a szolgáltatóipar jól tartja magát, azonban az is általános aggodalomnak látszik, hogy ez nem maradhat így sokáig, és a visszaesés begyűrűzik a gazdaság többi részébe is.

Sokak szerint az EKB elnöke elkötelezett az őszi lazítás mellett
Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ennek megfelelően az EKB mai kamatdöntő ülésén egyre valószínűbb, hogy kamatot vág és/vagy újabb gazdaságélénkítő lépéseket jelent be. Jan von Gerich, a Nordea elemzője szerint ugyan nem volt annyira rossz a tegnapi adatközlés, hogy az azonnali lépésre késztesse az EKB-t, de azzal számol, hogy Mario Draghi elnök egyértelműen elkötelezi magát a szeptemberi lazítás iránt. Bernd Weidensteiner, a Commerzbank elemzője szerint viszont a legújabb bizalmi mutatók csak ráerősítenek arra a várakozásra, hogy ma 20 bázisponttal, –0,6 százalékra vágják a kamatot az EKB döntéshozói.

Az EKB támogatására az első reakciók alapján a térségünknek is szüksége lesz akkor is, ha jelenleg a közép-európai mutatók még felülmúlják az európai összesítéseket.

– Úgy látjuk, hogy a közép-európai termelés eddigi kimagasló teljesítménye nem fenntartható, a múltbeli tapasztalatok alapján a romló bizalmi mutatóknak megfelelően várhatóan lassulni fog a növekedés – mondta Liam Peach, a londoni Capital Economics elemzőház szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.