Megtorpantak a szállodafejlesztések már Budapesten is

Nagyjából kétezer új vendégszoba beruházását már meghiúsította a koronavírus a magyar fővárosban.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világot megsebző koronovírus-járvány nem kíméli a szállodafejlesztések piacát sem, ahol jelenleg óriási a bizonytalanság. – A beruházók, a fejlesztők és az üzemeltetők egyaránt tanácstalanok, mind a meglévő, mind a fejlesztés alatt álló házak esetében közös a kérdés: megnyissuk-e, és ha igen, mikor, vagy hibernáljuk, toljuk el a projektet. Senki sem tudja, mi lenne most az okos lépés – idézi a Turizmus.com a BDO Magyarország ügyvezető igazgatójának szavait, amely a szállodaszövetség budapesti régióülésén hangzott el.

Hegedűs Attila szerint idén februárban még úgy nézett ki, hogy 2022-ig mintegy 6900 új szállodaszoba épülhet meg Budapesten. Mint mondta, szubjektív véleménye szerint ebből a mennyiségből kétezer szoba már most kihúzható, amelyek beruházásai nagy valószínűséggel nem fognak megvalósulni.

A korábban szárnyaló beutazó turizmusban özönlöttek a befektetők is, most több beruházás jobb napokra vár. Fotó: Bach Máté

A portál tudósítása szerint a szakember felsorolta az aktuális állapotokat. Eszerint augusztusban ugyan megnyílt két, 2019-ről átcsúszó beruházás, a Netizen és az a&o első hazai egysége, ugyanakkor több olyan szállodanyitást elhalasztottak, amelyeket eredetileg 2020 tavaszára-nyarára terveztek. Így például egy évvel későbbre halasztottak a The Luxury Collection átadását, és dátum nélkül későbbre halasztódik a Kozmo tervezett megnyitása.

A Vision és a Hard Rock Hotelek elkészültek, de egyelőre egyiket sem nyitották meg szállodaként, hanem csak az utóbbi étterme kezdett el üzemelni. Továbbá a Matild Palace júliusra ígért nyitását jövő tavaszra napolták el. A tervbe vett projektek közül pedig el sem indult az Aria bővítése és a Holiday Inn Express fejlesztése sem, míg a XI. kerületi Ibis Stylesé lelassult. Ezenkívül a Petőfi Sándor utcába tervezett Hyatt sorsa is bizonytalanná vált, a lejárt építési engedély miatt újratervezésre vár – sorolták.

Az idei karácsonyon várhatóan nem lesznek tele a szállodák külföldiekkel. Koncepcióváltás szükséges a fővárosban. Fotó: Havran Zoltán

Folytatódó beruházásról is van hír: például az InterCity Hotel és az Autograph Vörösmarty építése nem állt le, sőt a fejlesztések már olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy azokkal nem is lehet leállni – fogalmazott az ügyvezető. Megjegyezte az ülésen, hogy mivel nem lehet tudni, a járványválság miatt hány működő ház zár majd be, ezért még az is előfordulhat, hogy hiába adnak át új szállodákat, 2023-ban sem lesz sokkal több hotelszoba Budapesten, mint most.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.