Megugrik az arabica ára idén

A termelők örülhetnek, ám a fogyasztóknak kevésbé jó hír, hogy idén akár 25 százalékkal is emelkedhet az arabica kávé ára, főként a brazil termelés visszaesésének következtében. A megugró árak ellenére töretlen a kereslet az élvezeti cikk iránt, olyannyira, hogy számos üdítőgyártó cég dollármilliárdokat költ arra, hogy részesedést szerezzen az egyre növekvő piacból.

Fischer Patricia
2019. 03. 25. 15:00
A roaster checks freshly roasted locally grown coffee beans at Jack Runner Roastery coffee shop in Bandung, West Java
Sok év túlkínálata után jelentős visszaesés következhet a termelésben Fotó: REUTERS/Willy Kurniawan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár negyedével is nőhet az arabica kávé ára az év végéig, aminek fő oka az, hogy Brazília termelése várhatóan jelentősen visszaesik idén. A 2019–2020-as termelési évben akár egymillió zsák is hiányozhat a piacról (a zsákok 60 kilogrammosak), szemben a 2018–19-es idény 4,25 millió zsákos túlkínálatával – jelzik előre a Reuters által megkérdezett szakértők. Emiatt az év utolsó hónapjaira egy font (0,45 kg) arabica típusú kávé ára akár 1,25 dollárra is emelkedhet a jelenlegi egy dollárról.

Bár ez nem túl jó hír a fogyasztóknak, a termelők már régóta vártak erre: az elmúlt évek rekordtermése igencsak levitte az árakat, így – különösen Dél-Amerikában – a farmerek jó része régóta nem tud nyereséget termelni. Sokaknak tehát az emelkedő ár lehet a túlélés záloga. A világ legnagyobb kávétermelője Brazília. Ezt a pozícióját csaknem másfél évszázada tartja, sőt 2017-ben már nemcsak a termelésben állt első helyen, hanem a legnagyobb kávéexportőrré vált. Ez azt jelentette, hogy a világ kávéexportjának mintegy 14 százalékát adta a dél-amerikai ország. A terméshozam azonban, ahogy más területeken is, nagyban függ az időjárástól, és az elmúlt időszakban Brazília legnagyobb kávétermesztő vidéke, a Minas Gerais régió negyedannyi csapadékot kapott, mint a sokéves átlag.

Sok év túlkínálata után jelentős visszaesés következhet a termelésben
Fotó: REUTERS/Willy Kurniawan

Ám az emelkedő árak ellenére világszerte meredeken nő a kávé iránti kereslet, olyannyira, hogy az elmúlt néhány évben jó pár üdítőgyártó cég kezdett érdeklődni a kávépiac iránt. A Nestlé például az elmúlt másfél évszázadának legnagyobb értékű üzletét kötötte a közelmúltban, amikor 7,15 mil­liárd dolláros (kétezermilliárd forint) szerződéssel megszerezte a jogot, hogy értékesítse a Starbucks termékeit – utóbbi vállalat pedig jelenleg Kínában terjeszkedik, ahol a Fortune magazin beszámolója szerint minden 15. órában nyit egy új kávézót, hogy kielégítse a robbanásszerűen megnövekedett keresletet.

A Coca-Cola szintén több milliárd dollárt költ arra, hogy részesedést szerezzen a kávépiacon: januárban zárult le az akvizíció, amelynek során 5,1 milliárd dollárért (1430 milliárd forint) megvette a brit Costa Coffeet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.