Megzuhant az ipari termelés a koronavírus-járvány miatt

A járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban jelentős volt.

Magyar Nemzet
2020. 06. 05. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban 36,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 36,6 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban jelentős volt – jegyzi meg a KSH.

Kiugró volt a visszaesés a járműgyártásban, a számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

A termelés az év első négy hónapjában 9,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 30,5 százalékkal esett vissza.

Az első negyedévben mindössze 0,1 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az egy évvel korábbinál, a márciusi 5,6 százalékos visszaesés felemésztette az első két hónap 3,2 százalékos növekedését. Márciusban az előző hónaphoz képest 10,4 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

György László: Arra biztatjuk a cégeket, hogy merjenek előre tekinteni

Az előrejelzések szerint az év második felében megkezdődhet a kilábalás, a kibocsátás akár már a jövő évben elérheti a járvány előtti szintet – reagált a számokra az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca jelezte: a magyar ipar az elmúlt tíz évben Dánia után a világ második leginkább high-tech iparává vált, amely egyben azt is jelenti, hogy rugalmas, magas hozzáadott értékű kapacitások épültek ki az országban, amelyek elősegítették a járványhelyzethez való jobb alkalmazkodást. Emellett a kormány gazdaságvédelmi akciótervének intézkedései hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, új munkahelyek teremtéséhez, a vállalkozások forráshoz jutásához, a hatékonyságnövelő beruházások támogatásán és az ellenséges felvásárlások tiltásán keresztül a cégek növekedéséhez.

– A hazai kis- és középvállalkozói szektornak segítséget jelentettek az intézkedések, például az adó- és járulékmentesség, a munkahelyvédelmi bértámogatások. A járvány sikeres kezelésének köszönhetően április végére a nagyvállalatok is jellemzően újraindították a termelést, így májustól a piaci kereslet alakulásának függvényében egyre jobb adatok érkezhetnek. Köszönet illeti a hazai vállalkozói szektort az elmúlt időszak helytállásáért, akiket támogatási programjainkkal most arra biztatunk, hogy merjenek előre tekinteni és tervezni – nyilatkozta György László, a minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

 

A májusi adatok kedvezőbbek lesznek

Az ipari termelés áprilisban a várakozásoknak megfelelően, de annál valamivel kisebb mértékben zuhant az egy évvel korábbihoz képest. Ezt a koronavírus miatt kialakult helyzet okozta: egyaránt nehézségeket jelentett az alapanyagellátás, a szállítás és a külső kereslet visszaesése is. A jelentős súlyú járműgyártás különösen is nagy visszaesést szenvedett el, a gyárak több hétre leálltak – reagált a friss adatokra Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője szerint a májusi ipari adat az áprilisinál már kedvezőbb lesz, erre utalnak a hangulatindexek is, azonban az egy évvel korábbitól még érdemben elmaradhat. A járműgyártás fokozatos, de nem teljes kapacitással történő újraindítása várhatóan az adatokban is megjelenik majd – jegyezte meg.

A következő hónapokban javulhat a helyzet, de a felívelés nagyban függ a külpiacoktól és attól, hogy lesz-e újabb hulláma a járványnak – vélekedik Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője lapunknak eljuttatott közleményében. Az áprilisi visszaesés nagyságrendjét szerinte mutatja, hogy az áprilisi zuhanással az ipar teljesítménye a 2015-ös szint mindössze 73 százalékát érte el. Az ipar számára az április lehetett a mélypont a jelenlegi kilátások szerint, de egy esetleges második hullám még átírhatja a forgatókönyveket. Most úgy tűnik, hogy a következő hónapokban fokozatosan javulhat az ipar teljesítménye, de az év egészében akár két számjegyű visszaesés is elképzelhető. A végeredmény ugyanakkor nagyban függ a külpiaci kereslettől, a belső fogyasztás alakulásától, valamint az ipari termelés felfutásának ütemétől – tette hozzá az elemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.