Mélyebb recesszió várhat az Európai Unióra ebben az évben

A bizottság előrejelzése Magyarországon 2020-ra hétszázalékos visszaesést, 2021-re hatszázalékos növekedést vetít előre. A magyar kormány az idei évre háromszázalékos visszaesést vár, míg a napokban elfogadott költségvetés jövőre 4,8 százalékos növekedéssel számol.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében mély recesszióba süllyed az idén, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépésekre került sor – közölte az Európai Bizottság (EB). Mivel a korlátozó intézkedések feloldása az EB tavaszi előrejelzésében feltételezettnél visszafogottabb ütemben halad, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020. évi gazdasági tevékenységre.

A friss előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága 2020-ban 8,7 százalékkal, majd 2021-ben 6,1 százalékkal növekszik. A teljes EU gazdasága a várakozások szerint az idén 8,3 százalékkal esik vissza, jövőre pedig 5,8 százalékkal bővülhet.

Az idei recesszió tehát előreláthatólag jóval súlyosabb lesz, mint a tavaszi előrejelzésben az euróövezetre kilátásba helyezett 7,7 és az unió egészére szóló 7,4 százalékos zsugorodás.

A bizottság szerint az EU gazdaságát ért sokkhatás szimmetrikus, mivel a világjárvány valamennyi tagállamot érintette. A termelés idei visszaesése és a 2021-es fellendülés erőssége ugyanakkor nagy szórást fog mutatni.

A legnagyobb zuhanást Olaszországban várják, ahol 11,2 százalékkal eshet a gazdasági teljesítmény, de 10 százalékot meghaladó lehet a visszaesés Spanyolországban, Franciaországban és Horvátországban is.

A legkisebb, 4,6 százalékos visszaesés a lengyeleknél várható, Dániában 5,2, Svédországban 5,3 százalékos zsugorodást jósol az EB.

A bizottság előrejelzése Magyarországra 2020-ra hétszázalékos visszaesést, 2021-re hatszázalékos növekedést vetít előre. A magyar kormány az idei évre háromszázalékos visszaesést vár, míg a napokban elfogadott költségvetés jövőre 4,8 százalékos növekedéssel számol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.