Mélypontközeli állapotban van a világgazdaság

2019. 10. 02. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai–kínai kereskedelmi viszály eszkalációja miatt az idén várhatóan hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése, és jövőre még gyengébb globális teljesítmény várható – áll a Fitch Ratings Londonban bemutatott, lefelé módosított negyedéves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 36 oldalas tanulmányában tegnap azt közölte, hogy 2019 egészére 2,6 százalékos növekedést vár a világgazdaságban a tavaly mért 3,2 százalékos bővülés után. Kiemelik: az általuk várt idei növekedés 2012, vagyis az euróövezeti adósságválság legintenzívebb időszaka óta a leglassabb lesz.

A 2018-hoz mért 0,6 százalékpontos éves összevetésű idei globális lassulás pedig a legnagyobb mértékű lesz azóta, hogy a recessziós időszakot követő 2010-es megugrás után 2011-ben stabilizálódott a világgazdaság növekedési üteme.

A Schroders Investment Management GmbH vagyonkezelő társaság szeptember havi piaci elemzésében ugyancsak csökkentette világgazdasági növekedési előrejelzését, emellett recessziós előjelekre figyelmeztetnek. Az amerikai–kínai kereskedelmi ellentétek eszkalációjára hivatkozva a Schroders 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkentette idei, 2,6 százalékról 2,4 százalékra 2020-as világgazdasági GDP-növekedési előrejelzését.

A befektetési társaság közgazdászai rámutatnak, hogy amennyiben prognózisuk megvalósul, a 2020-as világgazdasági konjunkturális állapotok szoros hasonlóságot mutatnak majd a 2009-es recessziót felvezető 2008-as helyzettel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.