Mentőcsomagokkal marad talpon a turizmus

Egymilliárd forintos mentőcsomagot jelentett be a Magyar Turisztikai Ügynökség rögtön a koronavírus megjelenése után, amelyből a piac kilábalását segítik, emellett több kormányzati intézkedés mellett folyamatosan dolgoznak a rekordmagasságból alázuhant magyar turizmus újraindításán. Több ország tett lépéseket piacai megmentésére, ám a veszteség így is hatalmas, ezért az ENSZ Turisztikai Világszervezete szerint el kell kezdeni a turizmus feltámasztását.

2020. 04. 23. 18:05
Measures to protect against the coronavirus outbreak inside Wat Suthat Thepwararam temple in Bangkok
A health worker sprays disinfectant due to the coronavirus outbreak at inside Wat Suthat Thepwararam temple in Bangkok, Thailand March 17, 2020. REUTERS/Chalinee Thirasupa - RC2RLF9RRCKE Fotó: Chalinee Thirasupa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhítsék az utazási korlátozásokat a világ kormányai! – a koronavírus-járvány hatásainak legújabb összefoglalójában kilencven ország vezetőit szólítja fel az UNWTO, az ENSZ Turisztikai Világszervezete, kiemelve, hogy a turizmus felfüggesztésével több millió álláshely került veszélybe, ezenfelül a női egyenjogúság vagy a fenntartható gazdasági fejlődés területén elért eddigi eredmények váltak bizonytalanná. Az UNWTO ezért azt kéri a kormányoktól, hogy folyamatosan vizsgálják felül ezeket a korlátozásokat, és lehetőség szerint azonnal könnyítsenek rajtuk, vagy töröljék el azokat, amint erre biztonságos lehetőség nyílik.

A Covid–19-járvány akkora hatással volt az utazás és a turizmus világára, mint korábban semmi más. Az országok mentőcsomagokkal, gazdaságélénkítő programokkal igyekeznek megmenteni az ágazatot, ahogy itthon is komoly lépések történnek a piac újraindítására. A nemzetközi példák szerint Japánban 989 milliárd jen keretű gazdaságélénkítő programot hagyott jóvá a kormány, a turizmusban főként a foglalkoztatás helyreállítását és az üzleti tevékenységek dotációját fedezik.

Az indonéz kormány 745 millió dolláros gazdaságélénkítő csomagot különít el a koronavírus okozta károk enyhítésére. Indonéziában a költségvetésből ötmilliárd rúpiát fordítanak az idegenforgalomra és a kapcsolódó vállalkozásokra, beleértve a légitársaságokat (például repülőjegy-engedményekkel), a szállodákat és éttermeket (melyek közül számos adómentességet élvez), a kormány által támogatott tíz népszerű turisztikai desztinációt.

Thaiföld, ahol a turisták fele elmaradt, a gazdasági kabinet által jóváhagyott 3,2 milliárd dolláros stimulációs csomaggal állt elő, amely pénzügyi támogatásokat, kedvezményes kölcsönöket, adókedvezményeket tartalmaz. Bár a koronavírus hatalmas ütést mért az országra, az emberek pozitívak, hiszen a július végétől szeptember közepéig, valamint decembertől februárig tartó főszezon hamarosan beköszönt, a szobafoglalások pedig napról napra nőnek – derül ki a Digitális Turizmus Zrt. a Magyar Nemzet számára készített nemzetközi tanulmányából.

Lassan el kell kezdeni az ágazat feltámasztását
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Egyesült Államokban 2200 milliárd dolláros csomaggal nyújtanak segítséget a vállalkozásoknak, amely a nagyvállalatok számára 500 milliárd dolláros, a kisvállalatok számára 377 milliárd dolláros kölcsönöket foglal magában. Donald Trump szerint a koronavírus-járvány kitörése előtt az utazási irodák minden idők legjobb éve elé nézhettek volna, de elsőként a légitársaságok mentése várható. Az erre szánt 50 milliárd dollár felosztásával az érintett munkavállalók kifizetése és segítése a cél. A szállodák és utazási irodák üzemeltetői pedig igénybe vehetik azokat a szövetségi kisvállalkozói kölcsönöket, amelyeket a vírus által hátrányosan érintett cégeknek tartanak fent.

Az osztrák kormány intézkedéscsomagja a súlyosan érintett turisztikai ágazat támogatására tartalmazza az úgynevezett Corona Aid Alap garanciáit is, amelyekkel támogatják azokat a vállalatokat, amelyeket különösen érintenek olyan intézkedések, mint a belépési tilalmak, az utazási korlátozások vagy az ülésekre vonatkozó korlátozások, emellett likviditási problémákkal küzdenek. Az osztrák kormány az egyszemélyes vállalkozásokban és kisvállalkozásokban, különösen a családi kisvállalkozásokban a biztonsági hálózat létrehozására a Covid–19 válságkezelési alapból kétmilliárd eurót biztosít. A Kurzarbeitsmodell im Tourismus célja, hogy foglalkoztatásban tartsa a lehető legtöbb alkalmazottat (a tanulókat is beleértve), a munkáltató társadalombiztosítási járulékait az osztrák munkaügyi hivatal fedezi az első hónaptól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.