Meredeken csökkentették kitermelésüket az OPEC-tagállamok januárban

Meredeken csökkentették kitermelésüket a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai (OPEC) a szövetségeseikkel kötött megállapodással összhangban, de így is erős akadályok hátráltatják a túlkínálat megakadályozását célzó erőfeszítéseit, köztük a kereslet gyengülése és a versenytársak kitermelésének növekedése.

Forrás: MTI2019. 02. 12. 22:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden közzétett szokásos havi jelentésében az OPEC közölte, hogy tagállamainak teljes kitermelése napi csaknem 800 ezer hordóval, 30,81 millió hordóra mérséklődött januárban. Ez azonban még mindig valamivel meghaladja az OPEC-tagok által kitermelt kőolaj iránti keresletet, amelynek mértékét idén napi 30,59 millió hordóra várják a szakértők.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Az OPEC szakértői február havi jelentésükben 0,2 százalékponttal 3,3 százalékra rontották a világgazdaság bővülésének idén várható ütemét, hangsúlyozva, hogy jelentős ellenszelek hátráltatják a növekedést, közöttük a világkereskedelemmel kapcsolatos nehézségek.

A közelmúltban történt néhány pozitív fejlemény, amelyek támogathatják a világgazdaságot jelenlegi szintjén, köztük az olajárak emelkedése, egy esetleges előrelépés az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kevésbé ambiciózus monetáris szigorítása – mutattak rá az olajkartell elemzői, hozzátéve, hogy mindez azonban nem elég ahhoz, hogy a világgazdaság erősebb növekedési ütemre váltson az előrejelzettnél.

Az OPEC szakértői csökkentette a globális kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket. Tavalyhoz képest idén napi 1,24 millió hordóval 100 millió hordóra bővül a világ olajkereslete. A januári becsléshez képest ez napi 50 ezer hordós csökkenést jelent.

Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, januárban a napi átlagot tekintve több mint 3 százalékkal, hordónként 1 dollár 80 centtel, 58,74 dollárra emelkedett.

A januári kereskedés napi átlagában az észak-tengeri Brent határidős ára 4,4 százalékkal, 2 dollár 57 centtel, 60,24 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 5,2 százalékkal, 2 dollár 57 centtel, 51,55 dollárra emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.