Mérsékelt marad az olajfelhozatal

Miután eredményesnek tekinthető a május óta érvényes megállapodás, amelyben az olajországok a felhozatalukat összesen a korábbi mintegy tizedével csökkentették, a stratégia folytatódik. Igaz, csak kilencven százalékban teljesült a cél, de az OPEC+ a visszafogás fenntartásáról döntött.

2020. 06. 07. 20:32
null
Nem finanszírozzák az új fúrásokat Fotó: Larry W. Smith Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július végéig biztosan marad a jelenlegi, visszafogott szinten a globális olajtermelés – erről szombaton állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai (OPEC), illetve partnerei. Az OPEC+ csoport országainak olajipari miniszterei egyhangúlag döntöttek a videóértekezleten. Ezáltal gyakorlatilag az április közepén megszabott kvótákat tartják, vagyis az azelőtti mértékhez képest együttesen napi tízmillió hordóval kevesebb kőolajat hoznak a felszínre. A közös, mintegy tízszázalékos önmérsékletre azért volt és van szükség, mert túlkínálat alakult ki a piacokon, amelyet súlyosbított a koronavírus-járvány nyomán tovább lassuló gazdaság, a kereslet további csökkenése. Mindez a kőolaj jegyzésárának zuhanásához vezetett, áprilisban például az északi típusú Brent ára 20 dollár körül mozgott hordónként. Ilyen árszinten pedig veszteséges az energiahordozó kitermelése.

A májustól érvényes korlátozás már meghozta a várt hatást, és azóta nagyjából megduplázódott az olaj ára, a Brenté a múlt hét pénteken már 42 dollár felett járt. Igaz, ez az árszint még messze van az általában egészségesnek tartott 60 dollár körüli értékektől, ahonnan a múlt év végén indult a lejtmenet.

A termeléscsökkentési megállapodás további sorsa attól függ, hogy a részt vevő országok hogyan teljesítik a kötelezettségeiket – szögezte le közleményében az OPEC+. A pontok egyike kimondja, hogy azok az országok, amelyek nem teljesítették maradéktalanul eddig a megállapodást, júliustól szeptemberig tehetik ezt meg. Ez kiváltképpen Nigériára és Irakra vonatozik, amelyek májusban túllépték a kvótákat.

Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

A nem OPEC-tag Oroszország energiaipari minisztere, Alekszandr Novak elmondta, hogy májusban az OPEC+ mintegy kilencven százalékban felelt meg a kvótának. Ez szerinte meglehetősen magas arány, és június második felében lesznek pontos információk arról, hogy mely ország hogyan teljesítette vállalásait.

Mohamed Arkab algériai olajipari miniszter, az OPEC soros elnöke arra figyelmeztetett, hogy továbbra is félelmetes kihívások előtt áll az olajpiac. Hasonló szellemben nyilatkozott Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi olajipari miniszter. Szerinte mindenki nagy áldozatot hozott, és őt még most is sokkolja, ha felidézi azt az áprilisi napot, amikor az amerikai határidős olajárfolyamok zéró alá csökkentek. Hírügynökségek szerint nem világos egyelőre, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait folytatja-e júniusban is az önkéntesen vállalt, további napi 1,18 millió hordós termeléscsökkentést, amely nem része a közösségi megállapodásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.