Elemzők: javulást mutat a külkereskedelmi forgalom

Munkatársunktól
2020. 08. 07. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken. A KSH közlése szerint a koronavírus okozta járvány közvetlen negatív hatásainak lecsengésével összhangban az euróban számított termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában mérsékeltebb visszaesést mértek júniusban, mint április-májusban.

Érdemi javulást mutat a külkereskedelem júniusi teljesítménye, a következő hónapokban az export visszaesése mérséklődhet – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb külkereskedelmi statisztikáját kommentálva. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint érdemben javul a külkereskedelem. Júniusban az ipari termelés visszaesésének enyhülésével összhangban 3,1 százalékkal csökkent a kivitel euró értéke, ami már meredek javulást mutat az áprilisi 37,2 százalékos és májusi 28,6 százalékos zuhanáshoz képest, míg a behozatal euró értéke 5,7 százalékkal csökkent az előző havi 24,5 százalékos visszaeséshez képest. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is látható javulást mutat a külkereskedelem júniusban az április-májusi rossz adatok után. Szavai szerint látható, hogy „kinyitottak a gazdaságok, elkezdtek az országok kereskedni”.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek „jó adatnak” nevezte a legfrissebb statisztikát, ami visszapattanást mutat az előző hónapokhoz képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.