Mérséklődhet a gáz jelentősége az Amerikai Egyesült Államokban

Az amerikai Energiaügyi Információs Hivatal energiapiaci áttekintésében az áll, hogy a mai 19 százalékról 38-ra bővülhet már 2050-re a zöldáram aránya a villamosenergia-termelésben.

2020. 02. 03. 11:32
A Massachusetts Water Resources Authority wind turbine turns in front of a 1951 megawatt fossil fuel power plant in Charlestown
Az áramtermelés növekedését szélenergiából is fedezik majd Fotó: Brian Snyder Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Már az általában konzervatív becsléseket adó amerikai Energiaügyi Információs Hivatal (EIA) is úgy látja, hogy az Egyesült Államokban a megújuló alapú áramtermelés meghaladhatja a földgázalapút az évszázad közepére.

Noha 2019-ben a hivatal szak­értői még azt jelezték, hogy 2050-ben is a gáz lesz a villamos energia legnagyobb forrása (39 százalék, míg a megújulóknak 31-et számítottak), frissebb jelentésükben már máshogy kalkulálnak.

A 2020-ra vonatkozó, a napokban publikált éves energiapiaci áttekintésükben az áll, hogy a mai 19 százalékról 38-ra bővülhet már 2050-re (optimistább forgatókönyv szerint ennél öt évvel korábban) az amerikai zöldáram aránya a villamosenergia-termelésben.

A folyamat a földgáz arányának rovására mehet végbe, igaz, csupán egy százalékponttal mérséklődhet a részesedése a mai 37-ről. A jelentéstevők azzal indokolták a számításaikat, hogy a megújulókat hasznosító áramtermelő módok bekerülési költsége egyre mérséklődik, így az érvényben lévő szövetségi és állami támogatások nélkül is versenyképesek a hagyományos technológiákkal.

Az új előrejelzés azért is érdekes, mert kifejezetten olcsó földgáz áll az Egyesült Államok rendelkezésére, a kormányzat pedig inkább klímaváltozás-tagadó, mint annak megállításáért küzdő politikusokból áll – ehhez pedig közel helyezkedik el maga az EIA is.

Más, iparági számítások szerint az amerikai áramtermelés növekedését teljes egészében a szél- és a napenergiát hasznosító beruházások fedezik majd, miközben csökken a szén, a földgáz és a nukleáris energia részesedése is. Az EIA szerint akár már a 2030-as években helyet cserélhet a földgáz és a megújulók helyezése, ám ehhez kifejezetten magas gázárak és a zöldberuházások bekerülési költségének zuhanása szükséges.

A megújuló alapú források között tavaly 38 százalékos részesedéssel elvette az első helyet a szél hasznosítása a vízétől az Egyesült Államokban. Hosszabb távon viszont a napenergia térnyerése erősödhet meg annyira, hogy a legjelentősebb zöldáram-forrás legyen a tengerentúlon, mivel a szél aránya az előrejelzések szerint 2050-re az összes megújuló termelésből már csak 33 százalék lesz. A napelemek addigra a mai 15 százalékról 46-ot képviselnek majd.

Az áramtermelés növekedését szélenergiából is fedezik majd
Fotó: Reuters

A szén- és az atomerőművek jövője nem kifejezetten ígéretes a hivatal előrejelzésében, amely szerint már a 2020-as évek közepén komolyan csökkenhet a részesedésük. Ennek oka, hogy a kiöregedő létesítményekre a végleges leállítás vár, ám miután ezek kilépnek a rendszerből, a gazdaságosan működtethetők üzemben tartásával stabilizálódik ezen erőművek részesedése az energiamixben.

A hivatal azt is megjegyzi, hogy az elektromos autók nem lesznek nagy hatással az áramkeresletre, ennek ellenkezőjére a járművek piacát vizsgálva nem találtak meggyőző érvet. A számításaik szerint az e-autók számának előrejelzett növekedése évente csupán a százalék törtrészével emelheti az áramigényt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.