Mérséklődik a fedezetlen pénznyomtatás az Egyesült Államokban

A koronavírus-járvány okozta válságra az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed reakciója példátlan volt: korlátlan eszközvásárlási, azaz fedezetlen pénzkibocsátási programot hirdetett. Eleinte nyakló nélkül nyomtatta is a pénzt, most azonban hétről hétre csökken a mennyiség.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 24. 12:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint lassan normalizálódik a monetáris politika a világ legnagyobb gazdaságában, legalábbis a márciusi és áprilisi állapothoz képest. A korábbi években (a 2008-as válság idején illetve 2012-2014 között) maximum havi 50 milliárd dolláros eszközvásárlási programok voltak, miközben most a heti 25 milliárd, azaz havi 100 milliárd dolláros állampapírvásárlási jegybanki program kifejezetten már nagy mérséklődés az előző hetekhet képest.

A jelenlegi válság kirobbanásakor többnyire gyorsan intézkedtek a kormányok és a jegybankok, de a világot meglepte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem kisebb vagy nagyobb összegű, hanem egyenesen korlátlan eszközvásárlási programot hirdetett. Ennek célja az volt, hogy a pénzpiacokon eluralkodó, a 2008-ashoz hasonló pánikot hamar lecsillapítsa, ráadásul nem csak az Egyesült Államokban, mivel világszerte hirtelen dollárhiány keletkezett. A példátlan lépés pár nap alatt számokban kifejezhetővé vált: március 19-étől április 1-ejéig minden munkanap 75 milliárd dollárért vásárolt állampapírt a Fed.

Az első csökkentés április 2-án történt napi 60 milliárdra, majd egy hét múlva 50, ezt követően 30 milliárdra. Április 20-ától az összeg napi 15 milliárd lett, azóta hetente zajlik a mérséklés: 10, 8, 7, majd 6 milliárd lett, jövő héten pedig napi 5 milliárd lesz. A kezdeti összegekhez képest ez azt jelzi, hogy gyorsan normalizálódik a Fed monetáris politikája, annak megfelelően, ahogy a pénzpiacok és általában a válság pénzügyi része is stabilizálódik.

A Fed nem csak államkötvényeket, hanem egyéb értékpapírokat, elsősorban jelzálogleveleket is vásárolt, ennek összege a válság legkeményebb napjaiban 50 milliárd dollár volt, míg most már csak napi 4,5 milliárd dollár átlagosan. Az összesen napi 9,5 milliárdos eszközvásárlás ugyan még mindig nagy összeg, de már a tizedét sem éri el a márciusi nehéz napokénak, és a Fed értelemszerűen törekszik arra, hogy fokozatos legyen a csökkentés, rugalmasan igazodva az aktuális piaci helyzethez.

Az már jól látszik, hogy a program eddigi része gigantikus, több ezermilliárd dollárra rúgó összeg volt, ugyanakkor ezt a piac megnyugtatása mellett az is indokolta, hogy az Egyesült Államok talán minden más országnál nagyobb arányú költekezésbe és ezáltal eladósodásba kezdett (talán egyedüliként, aki ezt megteheti). Míg az elmúlt 10 év átlagában valamivel kevesebb mint évi 1000 milliárd dollár volt az amerikai adósság növekedése, azaz ennyi többlet államkötvényt kellett kibocsátani és a piacon eladni, addig most csak a második negyedévben 3000 milliárd körüli a várható összeg, az év egészét tekintve pedig több mint 5000 milliárd.

A kötvényvásárlási program így amellett, hogy felfogta az első piaci sokkot, segít abban, hogy a hatalmas kibocsátandó kötvénymennyiséget fogadni tudja a piac. A hozamok nem emelkedtek, sőt, év elejéhez képest valamelyes még csökkentek is (tulajdonképpen az amerikai 10 éves államkötvény 0,6-0,7 százalékos hozama történelmi minimum), így a finanszírozási költségek nem emelkednek jelentősen. Amint arról a héten írtunk, a folyamat nálunk is hasonlóan zajlott ehhez képest kicsiben: az MNB viszonylag kis volumenű kötvényvásárlásokkal elérte, hogy a hosszabb hozamok a válság előtti szintre álljanak vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.