Úgy tűnik, a cigarettacsempészek is karanténba vonultak márciusban

Három hónap, félmilliárdos fogás – azt hihetnénk, hogy pörög a feketepiac, pedig könnyen lehet, hogy fulladozik.

Jakubász Tamás
2020. 05. 04. 5:40
null
Törökbálint, 2015. november 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy előzőleg az árokba borult, cseh rendszámú autóban talált csempészett dohányárut pakolják ki az M1-es autópálya 16-os és 17-es kilométere közötti szakaszán, Törökbálint közelében 2015. november 2-án. A felborult személyautóban két ukrán állampolgár utazott, egy férfi és egy nő. A helyszínelő rendőrök 994 karton, adójegy nélküli, tizenegymillió forint értékű cigarettát találtak az autóban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyezer-ötszáz alkalommal intézkedtek január eleje és március vége között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, pénzügyi nyomozói a cigaretta feketepiacának különféle szereplői ellen. A rajtaütésekben – mint az a hatóság legfrissebb adatsorából kiderül – hatmillió szál illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettára bukkantak az egyenruhások, emellett több mint másfél tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány is fennakadt a hálón. Az első negyedévben lefoglalt cigarettatételek együttesen négyszázmillió forintot kóstáltak, a dohány értéke meghaladta a százmilliót.

Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Három hónap, félmilliárdos fogás – ezekből akár arra is következtetni lehetne, hogy pörög a feketepiac, pedig könnyen meglehet, hogy éppenséggel fulladozik.

Egyrészt felidézhető, hogy tavaly az első három hónapban tízmillió szál cigarettára bukkantak a NAV emberei, és akkor is meghaladta az egy tonnát a lefoglalt dohány mennyisége. Eszerint a cigarettánál vaskos, negyven százalékos visszaesést hozott az első negyedév. A különbségnek persze megannyi oka lehet, elképzelhető például, hogy csupán időszakos kilengésről van szó, amit az év többi része utóbb észrevehetetlenné tesz. Nem erre utalnak ugyanakkor a bűnüldözés általános tapasztalatai. Ezek között is főként az, hogy a koronavírus-járvány miatt sok helyen az utóbbi időben lezárták a határokat, kijárási korlátozásokat vezettek be, kisebb az áruforgalom, de nagyobb a hatósági jelenlét, így pedig nehezebb lett a különféle illegális áruk nemzetközi mozgatása.

Jó példa erre a drog piaca. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, egyes helyeken szinte összeomlóban van a drogüzlet: rendkívül körülményessé vált a csempészés, akadozik az anyagutánpótlás, emiatt – a tapasztalatok szerint már idehaza is – drágul az utcán az illegális szer.

A cigaretta feketepiaca persze részben másként működik: a jogsértő áru egy része itthon készül, a csempészek pedig – főként Ukrajna felől – előszeretettel használják a zöldhatárt. Az időszakos adatok és a bűnüldözés tapasztalatai ezzel együtt is leginkább arra engednek következtetni, hogy a vírusválság nagyon nem jött jól a cigarettacsempészeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.