Milliós festményre vágyik? Keresse a NAV-nál!

Műkincseket foglalt le korábban az adóhatóság az adótartozást felhalmozóktól. Most egy árverésen bárki megveheti ezeket.

Jakubász
2021. 01. 21. 8:30
null
Igazi festmények kerülnek virtuális alapokra Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkülönfélébb termékeket, árukat foglalja le időről időre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoktól a személyektől és cégektől, akik, amelyek nem tudják hiánytalanul befizetni az államot megillető adót. Ezúttal is különleges portéka szerepel a korábban lefoglalt és most értékesítendő vagyontárgyak listán, nagy értékű festményekre keres ugyanis vevőt a szervezet.

– Mednyánszky László, Vaszary János és Szőnyi István egy-egy munkája kerül hamarosan kalapács alá, az árverést elektronikus úton tartja meg a NAV –

mondta el érdeklődésünkre az adóhivatal szóvivője. Kis Péter András hozzátette: a Fehér falú házak között című olajfestmény négymillió forintot ér, A velencei Canale Grande és a Zebegényi dombok című alkotások pedig tíz-tízmillió forintot kóstálnak. Jó tudni, hogy ha a hatóság ingóságokat kínál, akkor az elektronikus árverésen tett liciteknek el kell érniük legalább az érték felét.

A szóvivő a kalapács alá kerülő festmények kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy műtárgyakat kifejezetten ritkán hirdet meg az adóhivatal. 2008 óta csupán alig 750 efféle árverés fejeződött be, melyből 190 volt sikeres. – A milliós értékű képek még ritkábbak – jegyezte meg Kis Péter András. Az elmúlt években mindössze tíz esetben árverezett a NAV egymillió forintnál értékesebb műtárgyat, ezek közül pedig csupán egyetlen egy volt eredményes. Fehér László 1991-ben készült, Kis szökőkút című olajfestményéért fizetett valaki 1,25 millió forintot.

Kalapács, a hagyományos árverés egyik fontos kelléke. Ritkábban, de ma is használják Fotó: Éberling András

A szóvivő felidézte azt is, hogy a NAV nem csak a pandémia miatt tartja árveréseit a virtuális térben. Az elektronikus licitek bevezetésének legfontosabb indoka a különféle összebeszélések, visszaélések visszaszorítása, megszüntetése volt. – Manapság már alig hirdet a hivatal hagyományos árveréseket – mondta Kis Péter András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.