Milyen mértékben estek vissza az euróövezeti gazdaságok?

Jókora visszaesés zajlott a német gazdaságban az első negyedévben, jóllehet ez kisebb volt, mint Európa többi nagy gazdaságában. A többi országhoz képesti viszonylag kisebb recesszió kedvező a magyar gazdaság számára, hisz a legnagyobb exportpiacunkról van szó.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 15. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben 2,2 százalékkal zsugorodott a német gazdaság 2019 negyedik negyedévéhez képest. Ez 2009 első negyedéve óta a legnagyobb visszaesés, oka egyértelműen a koronavírus-járvány miatt márciusban életbe léptetett szigorú intézkedések hatása. A második negyedév ennél lényegesen rosszabb eredményt hozhat: a német statisztikai hivatal tízszázalékos visszaesésre számít, persze ennek tényleges mértéke attól függ, milyen gyorsan sikerül a korlátozásokat feloldani és újraindítani a különböző gazdasági ágakat.

Az első negyedéves adatokból kitűnik, hogy nagymértékben csökkent a lakossági fogyasztás és a vállalatok sokkal kevesebbet költenek járművek, gépek és egyéb eszközök beszerzésére. A kiskereskedelmi forgalom négy százalékkal esett vissza márciusban februárhoz képest, ami a legnagyobb mértékű csökkenés a 2007 április-májusi időszak óta. A március második felében elrendelt boltbezárások miatt a ruházati cikkek forgalma 51,1 százalékkal maradt el a februárban elért szinttől, a könyvek és írószerek forgalma 20,1 százalékkal, a lakberendezési cikkek forgalma 17,3 százalékkal csökkent. Az ágazat visszaesését csak részben ellensúlyozta, hogy az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma 7,5 százalékkal, a gyógyszereké pedig 7,1 százalékkal emelkedett februárhoz képest. A járvány hatása leginkább a légi személyszállítás adatain látszik. Március első felében a németországi nemzetközi repülőtereken naponta átlagosan 399 ezer utas fordult meg, a hónap második felében viszont már csak 72 ezer, a hónap utolsó napján, március 31-én kedden pedig mindössze 16 ezer utast szolgáltak ki.

Mindezzel együtt a német gazdaság viszonylag jól vészelte át az első negyedévet az Európai Unió legnagyobb gazdaságai közül, hisz Franciaországban 5,8 százalékos volt a recesszió, Olaszország gazdasága pedig 4,7 százalékkal esett vissza ugyanezen időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.